Predsednik republike odprl spominsko obeležje ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

V Beltincih se je včeraj popoldan, z odprtjem spominskega obeležja, pričelo dvodnevno slavnostno dogajanje, s katerim bomo Prekmurci in Prekmurke obeležili stoto obletnico priključitve k matični domovini.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, župan Občine Beltinci Marko Virag in njegova eminenca kardinal dr. Franc Rode so danes v Beltincih odprli spominsko obeležje ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Predsednik republike se je v slavnostnem nagovoru zahvalil vsem, ki so prispevali k temu, da je v Beltincih postavljen spomenik trem velikanom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom – dr. Matiji Slaviču, Ivanu Jeriču in Jožefu Kleklu st.

“Spomenik zapolnjuje praznino spominskih obeležij v Prekmurju in Sloveniji, ki naj bi spominjala na prelomno odločitev leta 1919,” je dejal predsednik Pahor in dodal: “Tudi zato sem se leta 2013 odločil, da pred spomenik katoliškega duhovnika Jožefa Klekla v sosednjih Črenšovcih vsako leto ob tem prazniku položim venec.”

Predsednik Pahor bo danes ob 10. uri v Predsedniški palači ob državnem prazniku nagovoril zbrane na dnevu odprtih vrat, njegov osrednji govor ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom pa bo zvečer po koncu svete maše v Beltincih, ki jo bo vodil murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, udeležila pa se je bosta tudi njegova eminenca kardinal dr. Franc Rode

Prekmurski Slovenci dobro razumeli zgodovinski kontekst časa

Bronaste skulptura kiparja Mirka Bratuše je sestavljena iz 27 stebrov, kar ponazarja število pomurskih občin, povezane v enotno sporočilo, obenem pa simbolno poustvarja množico, ki se je pred beltinsko cerkvijo zbrala ob priključitvi Prekmurja matični domovini.

Ob tem je Pahor spomnil, da je to v Prekmurju in v Sloveniji eno redkih znamenj, ki nas spominjajo na prelomne dogodke v letih 1918-1919.