Predsednik republike ob minulem svetovnem dnevu Romov v Murski Soboti

Ob svetovnem dnevu Romov, ki ga obeležujemo 8. aprila, se je predsednik republike Borut Pahor udeležil osrednje kulturne prireditve v Murski Soboti. Prireditev je pripravila Zveza Romov Slovenije, ki jo je predsednik Pahor leta 2016 ob dvajsetletnici njene formalne ustanovitve odlikoval z redom za zasluge za angažirani odnos pri uveljavljanju aktivnega državljanstva Romov in prizadevno delo za spoštovanje romskih pravic na kulturnem, izobraževalnem in političnem področju.





Na isti slovesnosti je pred letom dni z medaljo za zasluge za ustvarjalni prispevek k uveljavljanju in prepoznavnosti romske kulture v Sloveniji predsednik Pahor odlikoval tudi priznanega glasbenika Imerja Brizanija, na kar je predsednik tudi spomnil v današnjem slavnostnem nagovoru.

Romi in Slovenci živimo v skupni državi, v kateri skrbimo eden za drugega in si prizadevamo za spoštovanje drugačnosti, ki nas ne sme omejevati, ampak nas kot multikulturno družbo bogati, je dejal predsednik republike. Izpostavil je pomen izobraževanja, ki je ključno – zato je pomembno sodelovanje lokalnih skupnosti in Romov pri iskanju poti intenzivnega vključevanja v izobraževalni proces. Ocenil je, da se v zadnjih letih vidi večjo odprtost, predvsem med mladimi. Pozval je k sprejemanju drugačnosti, ki se je ne smemo bati, ampak jo moramo negovati, in drug drugega bodriti k ohranjanju lastne identitete, ki nas dela posebne. “Strpnost do drugačnosti je zelo pomembna, vsak od nas je drugačen in vsi smo v odnosu do drugih lahko manjšina,” je dejal predsednik.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Zveze Romov Slovenije, Jožek Horvat Muc, tudi predsednik Sveta Romske skupnosti Republike Slovenije. Spomnil je na prvi svetovni kongres Romov, ki je pod geslom Opre Roma – Vstanite Romi, potekal od 6. do 8. aprila 1971 v Londonu, in na katerem so Romi sprejeli pomembne odločitve, ki bogatijo romsko kulturo in identiteto. Določili so romsko himno Djelem djelem in romsko zastavo ter 8. april za dan romskega praznovanja po vsem svetu.

Ob tej priložnosti so romsko kulturo obiskovalcem prireditve, ki jih je bilo blizu tristo, s pesmijo in plesom predstavili različni romski ustvarjalci in izvajalci, med njimi Mladinski pevski zbor Osnovne šole III Murska Sobota, otroci iz vrtca Romano iz Pušče, zasedba Trin vojakre phenja in zasedba Terne artistja iz Pušče in Vanče vasi, romska folklorna plesna skupina Roma Sam in glasbena skupina DEL TUHA.