Predsednik Pahor v Pušči zasadil lipo sožitja in sadike Miskantusa

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj popoldne obiskal romsko naselje Pušča, kjer je v okviru projekta ustvarjanja zelenih delovnih mest simbolično zasadil prve sadike rastline Miskantus. Njena predelava bo dolgoročno prispevala k ustvarjanju novih, zelenih delovnih mest za Rome.
Predsednik Borut Pahor je ob prihodu v Puščo, v Drevoredu sožitja najprej z otroci zasadil lipo in prisluhnil pevskemu nastopu otrok iz vrtca Romano, nato pa se je ob spremstvu vaščanov sprehodil po naselju do saniranega degradiranega nekdanjega odlagališča, kjer so skupaj zasadili prve sadike Miskantusa.

V romskem naselju Pušča so v sodelovanju med romskimi organizacijami in Mestno občino Murska Sobota na degradiranem območju zasadili prvi hektar rastline Miskantus. Z njenim gojenjem in pridelavo kot neoporečno ekološko bio surovino, namenjeno za izdelavo široke palete izdelkov, se odpirajo neslutene možnosti za oblikovanje zelenih delovnih mest, še posebej za ranljive socialne skupine.

Predsednik republike se je po simbolni zasaditvi, skupaj z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanom Židanom, direktorjem urada za narodnosti Stankom Baluhom, županom Murske Sobote Aleksandrom Jevškom in romskim svetnikom Darkom Rudašem udeležil tudi priložnostne slovesnosti, kjer je prisotne nagovoril. Predsednik je poudaril pomembnost skrbi za okolje, v katerem skupaj živimo in posebej pozval k sožitju, z željo, da bi v naši domovini vsi živeli še bolj povezani. Na koncu je predsednik dejal, da se bomo lažje soočali s težavami in nepredvidljivo prihodnostjo, če bomo povezani in če bomo skupaj reševali probleme. “Ni tako velikih problemov, ki jih skupaj ne bi mogli rešiti,” je svoj nagovor v Pušči sklenil predsednik.

Predsednik republike obiskal Bogatajeve dneve

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je, med drugim, včeraj udeležil prireditve “Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja”.

Dnevi zaščite in reševanja so največja prireditev v Sloveniji, kjer se predstavljajo enote Civilne zaščite, različne reševalne službe ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Prireditev organizira Uprava Republike za zaščito in reševanje v sodelovanju z lokalno skupnostjo.

Foto: Nebojša Tejić