Predpriprave na trgatev 2020 se že lahko začnejo

“Posebnosti letnikov so stalnica vsakoletne vinogradniške pridelave. Vremenskim posebnostim letošnjega vinskega letnika moramo po nastanku epidemije dodati tudi spremenjene razmere tako v pridelavi, kot v prodaji in porabi vina. Vinogradniška panoga je skupaj s celotno družbo v krču razvojne negotovosti in nepredvidljivosti, zato je tudi vinogradnikom težko in gospodarno načrtovati, nam pa tudi prav svetovati,” so prepričani pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor.
Pridelovalne razmere so se v tem letu pričele s suho in zeleno zimo, zgodnim odganjanjem, veliko nevarnostjo za spomladansko pozebo, Zaradi hitrega menjavanja hladno-toplo-mokrega vremena v mesecu maju in juniju je prišlo do dvojnega in časovno podaljšanega cvetenja ter slabše oplodnje z večjim osipanjem. Temu je sledil izreden razvoj grozdičev, tako da so sedaj jagode v grozdih večine sort že tudi strnjene . V času odganjanja smo prehitevali povprečno leto za najmanj dva tedna, v času cvetenja smo zaostajali za dva tedna , sedaj pa smo po razvoju grozdja spet v prednosti. Zdravstveno stanje v vinogradih je optimalno, bolezni v tem trenutku ne povzročajo velikih težav, prav tako do sedaj ni bilo omembe vrednih škod po toči in poletnih nevihtah.

“Vinogradi so obloženi, trte v dobri kondiciji in razvoj grozdja spet zagotavlja količinsko bogato letino. Po dolgih letih spet vinogradniška pridelava poteka brezhibno in s strokovnega stališča pridelava v tem letu zagotavlja optimalno ciljno usmerjenost saj so vinogradi obloženi, zdravi, razvoj grozdja in trenutne vremenske razmere pa zagotavljajo ugoden razvoj in spet je pred nami izjemno količinsko in kakovostno nadpovprečna vinska letina. Odločilni vpliv na značilnosti letošnjega pridelovalnega vinskega letnika se vedno bolj kaže v bipolarnosti, ko imamo na eni strani brezhibno pridelavo količinsko bogatega in nadpovprečno kakovostnega nastavka grozdja, po drugi strani pa zaradi posledic epidemije velike zaloge vin v kleteh, posledično zmanjšano prodajo in porabo vin,” so zapisali pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor, specialistična služba za vinogradništvo.

“Doseganje višjih cen, zagotovljena prodaja na vinskem trgu, razpoznavnost in trajnostno prodajno mesto se prične v vinogradu in kasneje v kleti, z trajno zagotovljenimi kakovostnimi vini ob katerih skozi daljše obdobje generacijsko izgradimo svojo razvojno filozofijo in zaupanja vredno zgodbo. Vino v tej zgodbi je kot češnja na torti ponudbe in razpoznavnosti in vedno bolj predstavlja vinogradnika in vinogradnik postaja vse bolj simbol za svoja vina. Ko vinogradnik živi vino, postaja vse bolj svoje vino in njegova vina postajajo na trgu vse bolj on sam. Tedaj se prične skrivnost uspeha, ko se odpre nova razsežnost, kjer je biti več kot imeti in je prodaja logična in samoumevna posledica kupčevega vsestranskega zadovoljstva. Sodobni vinoljubi vin višjih cenovnih razredov so ljudje, ki želijo ob vseh ugodnostih na trgu užiti vse atribute ne samo materialnih temveč vse bolj kulturnih in duhovnih užitkov. Ob tem pa se v osebni zadovoljenosti vse bolj išče tudi trajno osebno zadovoljstvo. Tako lahko vino in vinogradnik zagotavljata mistični pridih zadovoljstva, ko v zaupanja vredni ponudbi avtentične kakovosti zagotavljata ob kulturnem uživanju vina vse kar sodoben kupec tudi pričakuje,” so še zapisali.

V tem letu, ko je pred nami izjemna vinska letina in tudi izjemna vinska kriza z velikimi zalogami neprodanih vin in polnimi kletmi, je čas streznitve za prav vse tržne vinogradnike in vinarje. Le pri vinu se potrjuje pravilo, da je manj lahko tudi več! “Tudi vinogradniki smo v kapitalizmu, kjer je bistveno da zaslužiš in ne da zgolj delaš. In če hočeš zaslužiti moraš najprej več vedeti, bolje narediti in končno tudi boljše prodati. In če sprejmemo, da cilj opravičuje dejanja, potem se tržni in vsi ostali vinogradniki, ki želite v tem letu pridelati zares po kakovosti izjemna vina, se podajte v svoje vinograde in opravite redčenje ali redukcijo količine pridelka grozdja. In kot ni cvetja brez trnja, tako zahteva prava redukcija grozdja veliko potrpežljivega dela tudi do 100 ročnih delovnih ur.”

“Spoštovani vinogradniki, se zavedamo, da bomo konec avgusta že pričeli z prvimi trgatvami in bo glavnina trgatve spet v septembru in da nas od prvih polnitev loči samo še dobra dva meseca? Do trgatve se lahko še veliko zgodi, tako lahko daljše vroče obdobje zmanjša izplene tudi do 30 %, toče v avgustu so praviloma katastrofalne, prav tako sončni ožigi na izpostavljenem grozdju in tudi pepelasta plesen je lahko še nevarna. Ob tem pa dovolite da vas vprašamo, ali razmišljate kako in s kom boste opravili trgatev v primeru da se zgodi rdeči scenarij ponovne epidemije? Vinogradniki smo do sedaj prestali veliko kriz in verjamemo, da bomo tudi po tej nadaljevali s svojim vinogradništvom tako, da bomo pridelovali mogoče manj toda bolj kakovostnega grozdja in posledično bolj cenjenega, tržno iskanega in dobro plačanega kakovostnega vina,” zaključujejo.