Predčasno glasovanje na referendumu o vodah: Svoj glas lahko oddate še danes in jutri

O noveli zakona bomo imeli na predčasnem glasovanju še danes in jutri ter na dan referenduma, v nedeljo, končno besedo državljani. Referendumsko vprašanje se glasi: “Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?”
Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti glasovanja na referendumu o noveli zakona o vodah, lahko svoj glas oddajo predčasno, le še danes in jutri. Glas je predčasno mogoče oddati na 92 voliščih po državi, v Lendavi je to v prostorih Dvojezične osmovne šole II, v Ulici heroja Mohorja. Referendum o zakonu o vodah je po oceni gibanja Za pitno vodo, ki je njegov pobudnik, praznik demokracije in priložnost, da ljudje povedo, v kakšni prihodnosti želijo živeti.

Volivci lahko glasujejo predčasno samo na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik, torej kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. Predhodna prijava pri tem ni potrebna. Danes se bo iztekel rok, do katerega se volivci lahko prijavijo še za nekatere posebne oblike glasovanja. V soboto nastopi volilni molk, v nedeljo pa se bodo odprla volišča po vsej Sloveniji za redno glasovanje.

Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve je v volilne imenike za glasovanje na referendumu o ZV-1G vpisanih skupaj 1.698.629 volivk in volivcev in sicer v splošni volilni imenik (SVI – volivci s stalnim prebivališčem v RS) 1.596.174 volivk in volivcev in v posebni volilni imenik (PVI – volivci s stalnim prebivališčem v tujini) 102.455 volivk in volivcev. Glede na naveden podatke bo ZV-1G na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali, in pod pogojem, da bo proti ZV-1G glasovala najmanj petina vseh volivcev oziroma najmanj 339.726 volivk in volivcev.