Pred nami znova sveža jutra

Po tem, ko smo se minuli vikend pa tudi včerajšnji ponedeljek kar se temperatur tiče približali povprečnim temperaturnim vrednostim, nas v prihajajočih dneh vnovič čaka nekaj svežih juter. Na nadmorski višini od vključno 500m bo vnovič snežilo, pri nas pa je za pričakovati nekaj dežnih kapelj. Temperature bodo čez dan med 6 in 10 stopinj Celzija.
Po krajšem obdobju toplejšega vremena – temperatura zraka se je približala povprečnim vrednostim – nas je minulo noč znova dosegla polarna zračna masa. Meja sneženja se bo spuščala, danes zjutraj bo do nadmorske višine okoli 500 m znova snežilo, ob intenzivnejših padavinah pa lahko ponekod sneži tudi nižje. V legah nad 500 m bo predvidoma zapadlo od 5 do 10 cm južnega snega, ponekod na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem pa do okoli 20 cm. Še nekoliko več snega bo padlo na gorskih prelazih na severu, kjer je pričelo snežiti že v včeraj zvečer.

Že sicer pa bo letošnji april ostal v spominu kot precej neobičajen, kar se temperatur tiče. Za nami je žal že pozeba, veter pa je naše kraje dosegel že včeraj dopoldan. Trenutno sicer ni znano, ali se bo sneženje spustilo vse do nižin. Hladno vreme bo vztrajalo ves teden. Dnevna temperatura zraka bo okoli 10 stopinj Celzija, lahko se spusti tudi do 6, zjutraj gre lahko pod ledišče. Ohladitev ne bo tako izrazita, kot je bila v preteklem tednu. V sredo bo v zahodnih krajih delno jasno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. V četrtek bo spremenljivo oblačno s popoldanskimi posameznimi plohami. Predvsem v petek bo tudi po nižinah vzhodnega dela Slovenije pihal severni veter.

Sezona visokih obremenitev zraka se je začasno prekinila s snegom in nizkimi temperaturami. Obremenitev z brezo se bo postopoma povečevala, v petek pričakujemo srednje visoko obremenitev, od sobote dalje pa bodo ponovno možne visoke obremenitve. Dodatno obremenitev s sorodnimi alergeni bo prispeval gaber, obremenitev bo visoka. V zraku bo srednje visoka do visoka obremenitev z jesenom, prisoten bo še nizko alergeni cvetni prah topola, vrb, javorja, hrasta, cipresovk in tisovk. Pojavljajo se že prva zrna platane in bukve.