Pred nami topel teden, temperature čez desetico

Čeprav smo minuli petek zakorakali šele v drugo polovico meseca februarja, pa so in še tudi bodo temperature vse prej kot zimske. Pred nami je namreč teden, ko bodo temperature prešle mejo desetih stopinj Celzija.
Čeprav smo še v februarju, se zdi, da je pomlad že zakorakala v naše kraje. Po hladnem včerajšnjem jutru so sončni žarki poskrbeli za hiter dvig temperatur. Nedeljsko popoldne je bilo najtoplejše v Ilirski Bistrici, kjer so izmerili celo 20 stopinj Celzija. Tudi marsikje drugod po državi so termometri pokazali več kot 15 stopinj Celzija, v Lendavi smo jih imeli 14.

Jasno vreme in suho ozračje omogočata, da so temperaturne razlike med jutrom in dnevom velike. Ponoči se ozračje hitro ohladi, čez dan pa se ob prisotnosti sonca močno ogreje. Vzrok za tako visoke temperature je območje visokega zračnega tlaka, ki se razprostira nad večjim delom stare celine. Zaradi mogočnega anticiklona se cikloni s frontami in padavinami iznad Atlantika usmerjajo na daljni sever celine in tako bo še nekaj dni.

Tudi začetek novega tedna bo vremensko zelo prijeten, sončnih žarkov ne bo manjkalo, oblakov na nebu pa skorajda ne bo. Zjutraj in dopoldne nas je v Pomurju marsikje pričakala megla. Tako jutranje kot tudi popoldanske temperature bodo podobne včerajšnjim. Današnje jutro smo izmerili -4 stopinje, čez dan bomo imeli sončnih 13.

Temperature bodo seveda pomladne in tako bo tudi v prihodnjih dneh. Jutri in v sredo zjutraj bomo izmerili tri stopinje pod ničlo, čez dan bomo imeli znova sončnih 12. V četrtek bomo zjutraj izmerili -1 stopinjo, čez dan 10, v petek pa se bomo zbudili v jutro, ko bo temperatura tri stopinje nad ničlo. Čez dan 11. V soboto bomo zabeležili padec dnevne temperature, saj bomo izmerili le 5 stopinj Celzija.

Foto: Alen Magyar