Pred nami spremenljivo vreme, padavin bo malo

April ni bil tipično aprilski. Sonca je bilo na pretek, padavin izjemno malo, celo tako malo, da je v naših krajih huda suša. V prihodnjih dneh je pričakovati, da bo muhasto vreme na sporedu prav v zadnjih izdihljajih aprila. Pričakovati je kakšno ploho ali nevihto, a težav s sušo to ne bo rešilo.
Muhasti april ni bil prav nič muhast, prav nasprotno, bil je predvsem bolj majski, a bo ga muhavost očitno dosegla v izdihljajih. Pred nami je obdobje nestabilnega vremena, saj nas zaradi nestabilne zračne mase lahko “pozdravijo” kakšne plohe in nevihte. Čeprav bi se lokalno lahko izlilo kar nekaj dežja, pa to še zdaleč ne bo dovolj za ublažitev suše, v obdobju katere se trenutno nahajamo. Trenutno situacijo nad katero bentijo predvsem kmetje bi rešilo nekajdnevno neprekinjeno deževje, a takšne napovedi, žal, ni na vidiku.

Jutra v prihajajočih dneh več ne bodo tako hladna, temperature se bodo namreč gibale okrog 10 stopinj Celzija in več, kar je posledica hladnega zraka v višinah in vlage pri tleh, ki ju dovaja jugozahodni veter. Popoldnevi bodo, kar se temperatur tiče, ostali enaki. V Prekmurju je včerajšnji zgodnji popoldan zapihal severozahodnik, proti večeru severovzhodnik. Dnevne temperature so bile nad dvajsetico. Danes je več oblačnosti nad našimi kraji že vse od jutra. Izrazitejšega vetra ni za pričakovati, nekaj dežnih kapelj pa lahko pričakujemo pojutrišnjem. Na resnejši dež bo potrebno še nekoliko počakati.

V takšnem vremenu kot je sedaj, izhlapi od 3 do 4 litre vode na kvadratni meter na dan. Suša vpliva na vodostaj rek, zaradi taljenja snega pa ima pri nas najvišji vodostaj le Mura. Ne pozabite! V veljavi ostaja velika požarna ogroženost naravnega okolja in prepoved kurjenja na prostem.