Pred nami sončni teden, alergiki lahko občutijo prve težave

Pred nami je teden, ki bo obogaten s sončnimi žarki. Vreme bo, kot kažejo napovedi povsem pomladno, jutranje temperature pa se bodo gibale okrog ničle. Ker bo vreme kot nalašč za sprehode, boste nekoliko bolj pozornejši morali biti alergiki, saj boste lahko občutili prve težave.
Kot kaže, je minuli pustni čas bil več kot dobrodošel, svoje delo pa so dobro opravili tudi kurenti oz. koranti. Sodeč po temperaturah, ki bodo že danes preplavile naše kraje, se zima (za zdaj) umika ter daje prostor sončnim žarkom. “Naši kraji bodo postopno prišli pod vpliv afriško-sredozemskega anticiklona, ki nam je že ob koncu tedna poleg visokih temperatur prinesel tudi veliko sončnega vremena. Temperature bodo iz dneva v dan višje,” so zapisali na Facebookovi spletni strani Vreme 24/7. Tam med drugim poročajo še, da bi se lokalno lahko ogrelo tudi do 20 stopinj Celzija, “kar je blizu rekorda za ta čas,” so pojasnili. Neobičajno toplo vreme bodo v prihodnjem tednu sicer imeli v večjem delu Evrope.

Danes zjutraj je moč pričakovati meglo, zapiha lahko jugozahodni veter. Čez dan bomo izmerili okrog 15 stopinj Celzija. V torek in sredo bo pretežno jasno, le ob morju in v Pomurju bo predvsem zjutraj in dopoldne lahko nekaj nizke oblačnosti. Čez dan bo še topleje. V četrtek in petek bo povsod precej jasno in čez dan zelo toplo. Jutranje temperature bodo blizu ničle, popoldanske pa od 15 do 20 stopinj Celzija. V soboto in nedeljo se bo prehodno nekoliko pooblačilo, v začetku novega tedna pa spet zjasnilo. Nekoliko manj toplo bo. Nad srednjo in jugovzhodno Evropo ter nad osrednjim Sredozemljem je območje visokega zračnega tlaka. Vremenske fronte se zadržujejo nad zahodno in severno Evropo. K nam od zahoda doteka še toplejši zrak.

Alergiki: Občutljivi na lesko in jelšo lahko pričakujete prve težave

V nižinah smo v obdobju glavne sezone leske in jelše, s toplim vremenom se bodo obremenitve povišale do visokih vrednosti. V hribovitih predelih sezona še ni tako napredovala, zato bo tam obremenitev nižja. V času cvetenja leske in jelše se lahko razvijejo simptomi alergijske bolezni tudi pri posameznikih preobčutljivih na brezo. V ponedeljek in torek bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje ljudi sicer ugoden.