Pred nami pravo jesensko vreme

Danes bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, po nižinah v notranjosti dopoldne še oblačno ali megleno. Najvišje dnevne temperature bodo v naših krajih okrog 14 stopinj Celzija, zjutraj jih bomo izmerili 7. Na vreme pri nas bo vplival visok zračni tlak, kar pomeni, da so pred nami pravi jesenski dnevi. V višine bo pritekal topel, a suh zrak, v nižine bolj vlažen.
Pred nami je, kot kaže, pravo jesensko vreme, a je slednje kljub temu v tem času lahko precej nepredvidljivo. Recimo pred štirinajstimi leti smo v teh dneh izmerili temperature čez dvajset stopinj Celzija, med tem, ko je leta 1905 našo državo prekrivala najdebelejša snežna odeja. Po večini države je debelina slednje merila med 70 – 120 centimetrov. No, če pogledamo oktober, ki je že skorajda za nami, lahko povemo, da je slednji minil brez vremenskih ekstremov. Manjkalo ni dežja, pa tudi sončnih žarkov ne. Tudi megle smo bili že večkrat deležni.

Današnji dan smo marsikje začeli z meglo, ki se bo nad nami zadrževala do poznega dopoldneva. Sonce bo nekoliko oslabljeno, zaradi prenekaterih oblakov, a bodo temperature kljub temu prijetne. V sredo in četrtek bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje večine ljudi ugoden, UV indeks pa bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost 2, v gorah 3. V prihodnjih dneh bo vreme podobno kot danes, večjih odstopanj ni za pričakovati.

Sezona cvetnega prahu alergenih vrst rastlin se je iztekla, posamezna zrna ambrozije bodo še prisotna v SV Sloveniji in ne bodo predstavljala tveganja za pojav simptomov alergijskega rinitisa. Vzroki za simptome so lahko drugje, občasno visoko onesnažen zrak ter povišane količine alergenov pršic in plesni v notranjih prostorih. Cvetijo cedre in bršljan, cvetni prah obeh vrst kot inhalatorni alergen ni pomemben.