Pred nami končno nekaj več sonca

Minuli vikend je bil vse prej kot poleten, celo včerajšnji prvi poletni dan je bil deževen in vremensko precej turoben. V meteorološkem poletju smo sicer že skoraj tri tedne. Pred nami je nekaj več sonca in višje temperature.
Po tem, ko v minulem vikendu nismo bili deležni sonca, bo že danes drugače. Poleg nekaj oblakov bodo sončni žarki prav prijetno greli, temperature pa se bodo dvignile do okrog 23 stopinj Celzija, v torek do 29 in prihodnje dni do okrog 27. Danes bo pihal okrepljen severni do severozahodni veter. V torek bo pretežno jasno. V sredo bo še razmeroma sončno, proti večeru pa bodo možne posamezne nevihte. V četrtek dopoldne bo sončno, popoldne spremenljivo oblačno, nastajale bodo plohe in nevihte.

Višinsko jedro hladnega zraka, ki bo v začetku tedna nastalo nad Baltikom, bo od srede naprej nekoliko vplivalo tudi na vreme v srednji Evropi in Alpah. V četrtek in petek bo deloma jasno s spremenljivo oblačnostjo. V popoldanskem času bodo nastajale nevihte. Od sobote naprej kaže na več sonca, možnost popoldanskih padavin bo spet manjša. Vročina se bo postopno stopnjevala. Višinsko jedro hladnega zraka se je umaknilo nad vzhodni Balkan. Nad Alpami se krepi območje visokega zračnega tlaka. Od severa bo k nam v višinah začel pritekati bolj suh zrak. V ponedeljek Nad jugozahodno Evropo in Alpami se krepi območje visokega zračnega tlaka. Od severa k nam priteka postopno bolj suh in toplejši zrak.

V ponedeljek in torek bo vpliv vremena na počutje ugoden. Array UV indeks bi ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost med 8 in 9, v gorah pa od 9 do 10. Array Array Obremenitev zraka s cvetnim prahom bo uravnavala izmenjava krajevnih ploh in neviht ter obdobja suhega vremena. V nižinah so najvišje obremenitve s cvetnim prahom trav za nami, vendar bodo v suhem vremenu še vedno dosegale srednje visoke do visoke vrednosti. Sezona trav se je razvila tudi višje v hribih. Obremenitev s trpotcem in kislico bo v splošnem nizka. Poteka sezona pravega kostanja, obremenitve bodo lokalno visoke. Cvetijo žužkocvetne lipe, bezeg in liguster (kalina), splošno je v zraku le malo cvetnega prahu, močan vonj lahko nekaterim posameznikom povzroča težave kot nespecifičen dražilec. V zraku bo cvetni prah koprivovk in velikega pajesena.