Pred nami je prvo resno sneženje, v Prekmurju nekaj centimetrov snega, v četrtek poledica!

Vremensko dogajanje nad zahodnim in severnim Sredozemljem, Alpami in severozahodnim Balkanom bo v naslednjih dneh kar pestro. Pred nami je prvo resno sneženje v tej meteorološki zimi, ki se je šele dobro začela.
Vremenska fronta nam je v noči na nedeljo prinesla ohladitev. Včeraj se je od severa čez zahodne Alpe nad zahodno Sredozemlje pomaknila vremenska fronta in nad Genovskim zalivom je nastal plitev ciklon. V višinah bo nad našimi kraji zapihal jugozahodni do južni veter, pri tleh pa bo veter večinoma vzhodne do jugovzhodne smeri, ki bo vzdrževal hladno zračno maso. Tako se bo vzpostavila skoraj idealna sinoptična situacija, ki nam pozimi lahko prinese sneženje.

Jutri zjutraj se bodo od jugozahoda padavine začele širiti v notranjost Slovenije, kjer bo snežilo, na Primorskem pa deževalo. Burja na Primorskem se bo okrepila, to bo šolski primer t.i. “črne burje,” ki zaradi ciklona prinaša padavine, ne pa suši ozračja. Padavine bodo “tipa tople fronte” – v višinah bo od juga narival toplejši zrak, zaradi vetrovnega striženja (pri tleh bo hladen veter vzhodnih smeri) se bodo padavine vzdrževale dlje, kot bi se sicer. V sredo zvečer bodo prehodno oslabele in se znova okrepile v četrtek proti jutru, čez dan pa nato slabele. Od juga bo sicer tudi v nižjih zračnih plasteh dotekal nekoliko toplejši zrak, a zelo verjetno bo temperaturna razlika premajhna, da bi se meja sneženja opazneje dvignila – lahko da bo sneg prehajal v dež po nižinah jugovzhodne, morda severovzhodne Slovenije, ali pa se bo pojavljala poledica, morda žled. Ciklon se bo pomaknil nad južno Italijo in počasi izgubljal svojo moč ter vpliv na vreme pri nas.

Težišče padavin bo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, manj pa jih bo na severovzhodu in severu. Deževalo bo le na Primorskem, že na Krasu ter v gornjem delu Vipavske doline pa bo lahko večinoma snežilo. Do srede zvečer bo na Gorenjskem, v višjih predelih Primorske in na Notranjskem predvidoma zapadlo od 5 do 10 cm dokaj suhega snega, proti vzhodu pa manj. Skupna količina novozapadlega snega do četrtka popoldne bo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji predvidoma dosegla od 10 do 20 cm (v hribovitem svetu tudi okoli 25 cm), proti vzhodu pa manj. Najmanj snega, verjetno le nekaj cm, bo zapadlo v Prekmurju, kjer bo v četrtek možna tudi poledica.

A vreme se potem še ne bo umirilo. Nad zahodno Evropo bo v četrtek nastajal obsežen ciklon, ki se bo zapolnil šele v nedeljo. Naši kraji bodo na njegovem vzhodnem robu, zato še težko natančneje rečemo, kako bo vplival na vreme pri nas oz. koliko padavin bomo deležni. Zagotovo pa nam bo prinesel toplejši zrak.