Pred nami je jesensko deževje

V jesen smo zakorakali že precej globoko in le vprašanje časa je bilo, kdaj bomo to tudi dejansko občutili. Temperature se v nočeh že spustijo praktično k ledišču, sedaj pa se bo pričelo še deževje, kar je več kot pričakovano za trenutni letni čas.

Do ponedeljka zjutraj bo državo namreč zajelo močno deževje. Predvsem v nedeljo bodo tudi nevihte z močnimi nalivi, a bodo te bolj verjetne v zahodni in južni Sloveniji, pravijo na agenciji za okolje. “V večjem delu zahodne, južne in osrednje Slovenije bo v okoli 48 urah predvidoma padlo od 60 do 120, lokalno v hribovitem svetu lahko tudi nad 200 l dežja na kvadratni meter. V severovzhodnih krajih pričakujemo do okoli 50 l dežja na kvadratni meter. Predvsem v višjih legah bo pihal močan jugozahodni veter, ob morju pa okrepljen jugo. Meja sneženja bo večinoma nad 2000 m nadmorske višine, spuščala se bo šele v noči na ponedeljek.”

Že včeraj so v večjem delu države pričeli hitro in močno naraščati hudourniki. V noči na danes in danes so manjši vodotoki nekoliko narasli. Pri tem lahko posamezne reke poplavijo v širšem obsegu, večjem od tistega ob vsakoletnih poplavah. V nedeljo sredi dneva in v ponedeljek bo gladina morja ob slovenski obali povišana. Pri tem lahko morje poplavi nižje dele obale. Tudi v naših krajih lahko pričakujemo manjša razlivanja vodotokov ali hudournikov. Zapihalo bo.

Obeti?

V noči na ponedeljek se bo meja sneženja v severni Sloveniji spustila do nadmorske višine okoli 700 m. V ponedeljek in torek bo prevladovalo oblačno vreme, občasno bodo še krajevne padavine. Meja sneženja bo v torek na okoli 500 m nadmorske višine. V sredo bo suho vreme.

Nad večjim delom Evrope je obsežno ciklonsko območje. Hladna fronta je dosegla zahodne Alpe in se le počasi pomika proti vzhodu. Pred njo k nam od jugozahoda doteka toplejši in vlažen zrak.