Pred nami dnevne temperature do 20 stopinj Celzija

Minuli teden je minil v znamenju svetovnega dneva čebel. Tudi vremenske razmere vplivajo na let čebel in tudi na čebeljo pašo. Zavzeto letajo, če se temperature zraka gibljejo med 15 in 30 stopinj Celzija, pri nižjih ali višjih temperaturah pa se let čebel upočasni in ustavi. Toplota pa je odločilna tudi za medenje rastlin. Ta teden bomo po dnevi izmerili do 20 stopinj Celzija, zjutraj do 11.
Današnjo noč se je povsod zjasnilo, zjutraj je bilo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature so bile od 4 do 10, ob morju 12 stopinj Celzija. Danes bo sprva pretežno jasno. Proti poldnevu bodo začeli nastajati kopasti oblaki, popoldne pa krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo do 21 stopinj Celzija. V torek in sredo bo povečini sončno, predvsem v torek popoldne bodo nastale krajevne plohe. Oba dneva bo pihal severni do severovzhodni veter. V četrtek bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo krajevne plohe.

Ozračje nad nami bo nestabilno. Prevladovalo bo spremenljvo oblačno vreme, predvsem popoldne bodo vsak dan možne krajevne plohe ali nevihte. Po prehodu hladne fronte se od zahoda nad srednjo Evropo širi območje visokega zračnega tlaka. Od severozahoda k nam doteka nekoliko hladnejši zrak. V ponedeljek bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje ljudi ugoden, v torek pa bodo vremensko občutljivi imeli manjše vremensko pogojene težave. Array UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost 7, v gorah pa 8.

In če se vrnemo k čebelam …

V teh dneh v večjem delu Slovenije še cveti robinija, znana tudi z nepravim, “čebelarskim” imenom akacija, ki predstavlja pomembno čebeljo pašo. Tako kot že nekaj zadnjih let je tudi letos zacvetela vsaj 10 dni prezgodaj. Čez teden ali dva pričakujemo cvetenje lipe, nekaj dni za njo tudi cvetenje lipovca in pravega kostanja. V Sloveniji vegetacija kakor tudi cvetenje na vsakih 100 metrov nadmorske višine kasni za 3 do 4 dni. Ko v dolinah travniki odcvetijo, začnejo v hribih iste rastline odpirati svoje cvetove. Čebelarji zato pogosto postavljajo panje ob vznožju hribov, da čebelam s tem podaljšajo pašo.