Pred 25 leti je javnost prvič videla spletno stran

Britanski informatik sir Tim Berners-Lee je 6. avgusta 1991 javnosti v novičarski skupini alt.hypertext predstavil projekt WWW (World Wide Web project). Od tega trenutka naprej se je zgodil pravi spletni bum!

Sir Timothy John »Tim« Berners-Lee, britanski informatik, rojen leta 1955, je 6. avgusta 1991 javnosti v novičarski skupini alt.hypertext predstavil projekt WWW (World Wide Web project). Berners-Lee je z osnovno tekstovno spletno stranjo z besedami, ki so vsebovale hiperpovezave do drugih strani, javnosti predstavil svoj načrt za razvoj storitve, brez katere si življenja v 21. stoletju ne moremo predstavljati.

“Projekt WWW združuje tehnike pridobivanja informacij in hiperteksta, ki omogočajo enostavni, a močni svetovni informacijski sistem,” je zapisal Berners-Lee na prvi svetovni javni spletni strani. “Projekt se je začel z željo, da bi bile akademske informacije prosto dostopne komur koli.”

Sicer Berners-Lee, izumitelj svetovnega spleta, avtor prvega internetnega odjemalca in strežnika ter hkrati tvorec HTML in HTTP protokola, vseskozi izpostavlja tudi pomembnost načela internetne nevtralnosti. Leta 2011 je tako dejal: “Če opazite, da se nevtralnost interneta zmanjšuje ali jo kdo zlorablja, se morate zganiti in nekaj ukreniti.”

Prva spletna stran: http://info.cern.ch/

Tim Berners-Lee

Študiral je fiziko na Queen’s College v Oxfordu in že zgodaj pokazal zanimanje za računalništvo. Leta 1989 se je zaposlil v Cernu, kjer je zasnoval svetovni splet, izumil protokol HTTP in postavil prvi spletni strežnik. 25. decembra 1990 je s pomočjo sodelavcev pri Cernu vzpostavil prvo HTTP povezavo med odjemalcem in strežnikom preko interneta, zaradi česar je prepoznan kot izumitelj svetovnega spleta.

Danes deluje kot raziskovalec v laboratoriju za računalniške znanosti Tehnološkega inštituta Massachusettsa in direktor organizacije World Wide Web Consortium (W3C), ki koordinira razvoj svetovnega spleta.