Prazniki in dela prosti dnevi v Sloveniji v letu 2017

Leto 2016 se je končalo in nas razveseljevalo s kar osemnajstimi prazniki, od tega je bilo trinajst dela prostih dni. Izmed teh so zgolj trije prazniki bili v vikendu. Nekoliko bolj radodarno s prazniki pa bo leto 2017.

V prihajajočem letu smo namreč imeli še en praznik več, in sicer tudi 2. januar, ki so ga poslanci s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih po štirih letih ponovno izglasovali za dela prost dan.

Leta 2017 bo večina praznikov padla na enega izmed dni v tednu, na vikend padejo zgolj trije prazniki, in sicer 1. januar oziroma novo leto, velika noč, ki bo letos 16. aprila ter 25. junij oziroma dan državnosti – vsi trije prazniki bodo padli na nedeljo. Poleg omenjenih praznikov bomo obeležili še preostalih enajst dela prostih dni, in sicer 2. januar, ki bo v ponedeljek, 8. februar oziroma slovenski kulturni praznik, ki bo v sredo, velikonočni ponedeljek, ki bo 17. aprila, dan upora proti okupatorju (27. april) pade na četrtek, praznik dela oziroma 1. in 2. maj bosta letos v ponedeljek in torek, 15. avgust, ko obhajamo Marijino Vnebovzetje bo v torek, na torek pade tudi Dan reformacije (31. oktober), dan spomina na mrtve oziroma 1. november bo v letu, ki prihaja, v sredo, božič (25. december) bo v ponedeljek, dan samostojnosti oziroma Štefanovo (26. december) pa bo v torek.

Poleg naštetih praznikov, ki so dela prosti dnevi, obeležujemo v Sloveniji še dan Primoža Trubarja (8. junij), dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), dan vrnitve Primorske k matični domovini (15. september), dan suverenosti (25. oktober) ter dan Rudolfa Maistra (23. november), ki pa niso dela prosti dnevi.