Pravo spomladansko vreme: Vsak dan bo topleje!

Pomlad je tu, za marsikoga najlepši čas v letu, toda iz vremenskega vidika običajno tudi najbolj nepredvidljiv. Vreme se pogosto spreminja iz ure v uro, značilne so tudi hitre temperaturne spremembe, ko imamo lahko v enem samem dnevu tudi več letnih časov. Med meseci je pregovorno še posebej spremenljiv oz. muhast april. Pa je temu res tako?
Prva misel v tem mesecu sta torej nedvomno dež in dežnik, vendar april v nasprotju z ljudskim izročilom in s splošnim prepričanjem spada med manj namočene mesece. V večjem delu države več padavin kot aprila izmerimo v poletnih in jesenskih mesecih, ko so tudi temperature višje in lahko zrak sprejme več vodne pare, posledično so lahko tudi vremenski procesi intenzivnejši. V tednu ki je pred nami zaenkrat ni moč pričakovati dežnih kapelj, temveč le višanje temperatur in kot jagoda na čokoladni torti bo prav vikend, ko bo najtopleje!

Danes bo jasno. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Jutri in v četrtek bo jasno. Jutri bo še vetrovno. V zatišnih legah bo zjutraj možna slana. Nad srednjo in vzhodno Evropo ter nad Balkanom je obsežno območje visokega zračnega tlaka. Od vzhoda priteka k nam dokaj suh zrak. Jutranje temperature se bodo ta teden gibale med 2 in 7 stopinjami Celzija, dnevne med 18 in 22. Včeraj smo jih recimo namerili 18, v petek, soboto in nedeljo pa bo 22. Nebo bo, kot kaže, brez oblačka. Padavin ni za pričakovati, prav tako ne kakšnih posebnosti.

Sončno obsevanje je v aprilu že močno, začenja se tudi sezona neviht

Je pa v aprilu sončno obsevanje že kar močno. Podobno kot ob koncu avgusta ali v prvi polovici septembra. Doseže lahko tudi več kot 1000 W/m2. Kar močne stare svetilke na žarilno nitko imajo moč okoli 100 W. Torej je sončno obsevanje tako močno, da bi za enak efekt doma morali na strop sobe na vsak kvadratni meter namestiti 10 sobnih žarnic. Če bi hotel doseči enako osvetlitev prostora pa seveda še več, ker imajo žarnice zelo slab izkoristek pretvorbe v vidno svetlobo. Ozračje se ogreva s časovnim zamikom, zato je v višinah zračna masa še relativno hladna. Pri tleh se ob sončnem vremenu ozračje hitro segreje.

Zaradi razlik v temperaturi pri tleh in v višinah je ozračje pogosto nestabilno. Nastajajo plohe, lahko tudi nevihte, ki ohladijo ozračje, spremlja jih tudi hladen veter. Ob močnih padavinah se lahko temperaturna meja 0 stopinj Celzija prehodno spusti k tlom in tudi po nižinah ni nič nenavadnega, da padajo različne oblike padavin v enem samem dnevu: sneg, babje pšeno, sodra, toča, dež … Takšne hitre spremembe, ohladitve in prehodi iz pomladanskega na bolj zimski tip vremena znotraj dneva, so za april značilne. Temperatura pogosto niha od prijetne do hladne ali (pre)tople.