Pralne zaščitne maske tudi za občane Občin Razkrižje in Kobilje, v Turnišču so jih prejeli včeraj, razdeljevanje pa bo danes

Prva izmed pomurskih občin, občina Radenci, kot smo že poročali, je pralne zaščitne maske svojim občanom že razdelila, nov sveženj pa bodo razdelili ta konec tedna. Enako bodo pralne zaščitne maske razdelili občanom Občine Razkrižje, je zapisal župan, v Kobilju jih bodo izdelovali kar samo, Občina bo kupila le material, v Turnišču pa so jih prejeli včerajšnji dopoldan.
Pralne maske bodo prejeli tudi v občinah Razkrižje in Kobilje, v Turnišču pa so slednje prispele včeraj. S tem Občine svojim občanom skušajo zagotoviti brezskrben obisk trgovin, bank in pošt, saj zaščitnih mask za enkratno uporabo sicer primanjkuje oz. jih je za širšo uporabo praktično nemogoče dobiti. “Da bodo ljudje pomirjeni, smo maske kljub različnim mnenjem o njihovi uporabi začeli dobavljati po hišah od minule srede dalje,” je zapisal župan Stanko Ivanušič. Odlagali so jih v poštne nabiralnike. Najprej so jih odložili vsem gospodinjstvom, kjer živijo starejši, invalidi, nosečnice in druge rizične skupine, za tem so bile maske razdeljene vsem drugim gospodinjstvom.

Maske pa bodo kar sami izdelovali v občini Kobilje. Kot nam je dejal tamkajšnji župan, Robert Ščap, je občina iz občinskega proračuna namenila denar za nakup blaga, sešili in razdelili pa jih bodo sami. V Turnišču so pralne maske narejene na Hotizi prejeli včeraj. “Ekipa občinske uprave je maske pridno pakirala, da jih bodo občani lahko danes prejeli v poštne nabiralnike. “Danes bomo razdelili okrog 1.000 pralnih mask, vsaka hiša/gospodinjstvo bo zaenkrat prejela po eno. Občina je ob tem prejela za še okrog 1.500 mask blaga, šiva pa jih domača šivilja. Te maske bodo razdeljene po porebi. Vse občane pozivamo da naročijo še dodatne maske sprva le eno po gospodinjstvu. V kolikor v je v kakšni družini več kroničnih bolnikov pa lahko naročijo še kakšno zraven na telefon 02/572 22 24,” je zapisal župan Občine Turišče, Borut Horvat.

Pakiranje mask v Turnišču

Mnenja o nošenju mask so sicer različna

Z dnem, ko je v Sloveniji pričel veljati ukrep o obvezni uporabi zaščitnih mask v zaprtih prostorih (v trgovinah, bankah itd), je Svetovna zdravstvena organizacija objavila stališče, da uporabo mask ne priporoča, razen za obolele, ker se ljudje ob nepravilni uporabi maske celo hitreje okužijo. Kar je enako presenetljivo, je enakega mnenja tudi Nacionalni institut za javno zdravje.