Pozor! Zaposleni na Pošti Slovenije, tudi v Lendavi, danes prvič v zgodovini stavkajo

Danes sledi večkrat zagrožena, a tokrat uresničena stavka poštnih delavcev. V praksi to seveda ne pomeni, da poštarji ne bodo opravljali svojega dela, temveč, da bo njihovo delo okrnjeno. “Stavka se bo pričela v ponedeljek 11. novembra 2019 ob 00.00 uri zjutraj v vseh organizacijskih enotah Pošte Slovenije, razen v organizacijski enoti Strokovnih služb,” so sporočili včeraj.
“Sindikat poštnih delavcev je vprašanja uresničevanja ekonomsko socialnih pravic in interesov iz dela skušal rešiti po mirni poti v okviru socialnega dialoga s Pošto Slovenije. Pošta Slovenije se srečuje s težavami tako na področju iskanja zadostnega števila zaposlenih, kot na področju ustrezne izbire kadra, zaradi neprivlačnosti delodajalca. Delo na Pošti Slovenije je namreč na področju dostave težaško, na prostem in izpostavljeno različnim nevarnostim, na področju manipulacije pa izjemno raznovrstno in zahtevno ter v prisilni drži. Zaradi porasta drugih poslov, poškodb, bolniških odsotnosti in fluktuacije, ter zaradi restriktivne kadrovske politike v preteklih letih se Pošta Slovenije, kljub podpisu Dogovora o stavkovnih zahtevah z dne 18.02.2019 še vedno sooča z nezmožnostjo organiziranja zakonitega dela, z visokim absentizmom in fluktuacijo,” so zapisali pri Sindikatu poštnih delavcev.

Pošta Slovenije bo tako v vseh enotah izvajala prenos vseh vrst pisemskih pošiljk, prenos do 10 kilogramov težkih paketov, celoten prenos pošiljk v mednarodnem prometu in prenos vseh nujnih pošiljk. Moteni pa bodo prenosi reklam in več kot 10 kilogramov težkih paketov, plačilne storitve in še nekatere druge storitve, kot je prodaja blaga. V Sindikatu poštnih delavcev zaenkrat še nimajo konkretnega števila sodelujočih v stavki. Kot je povedala predstavnica sindikata Diana Kos, pa je po informacijah, ki jih imajo, podpora stavki zelo visoka. Nov krog pogajanj s sindikatom bo stekel ta teden, točnega datuma še ni, zagotovo pa to še ne bo v ponedeljek.

Deset odstotni dvig plač

Pogajanja so obtičala pri točki dviga plač, kjer je sindikat zahteval 10-odstoten dvig plač, Pošta pa ni ponudila niti odstotka. Na Pošti so ob tem poudarili, da ta stavkovna zahteva po njihovem mnenju ni utemeljena, saj bi pomenila dodatno obremenitev na področju stroškov dela, ki so se na pošti že zvišali glede na zadnji dogovor s sindikatoma. S tem dogovorom so bili povišani nekateri dodatki in tudi regres. Desetodstotni dvig plač bi pomenil približno 12 milijonov evrov dodatnih stroškov letno.