Pozor! Letna vinjeta le še do naslednjega torka

Le še nekaj več kot teden dni se boste lahko po slovenskih avtocestah in hitrih cestah vozili s staro vinjeto kovinsko zelene barve. S 1. februarjem jo bo namreč potrebno menjati z vinjeto za leto 2017, ki je opečnato oranžna.

Zadnji januarski dan, to je torek 31.1.2016 je dan, ko vinjeta za leto 2016 več ne bo veljavna. Po slovenskih hitrih cestah in avtocestah se boste lahko vozili le z novo vinjeto, opečnato oranžne barve. Že sicer so vinjete za letošnje leto v prodaji od prvega dne decembra 2016, cene pa ostajajo nespremenjene.

Letna vinjeta za enosledna motorna vozila stane 55 evrov, za osebna vozila 110, za cestninski razred 2B, kjer je višina vozila nad prvo osjo 1,30 m ali več, pa 220 evrov. Odstotek prodaje vinjet iz leta v leto narašča, narašča pa tudi število kršiteljev. V kolikor nimate nameščene vinjete, če je le-ta neveljavna ali če uporabljate ponarejeno ali prirejeno vinjeto, vas čaka globa od 300 do 800 evrov. Glede na ceno vinjete, se vam zagotovo bolj izplača nakup.

Na naših hitrih cestah in avtocestah so vinjete obvezne od leta 2008. To je natanko deseta barvna različica vinjet. Letna vinjeta Vam sicer omogoča dejansko 14 mesecev neomejene uporabe celotnega avtocestnega omrežja. Vinjete lahko kupite na 1500 pooblaščenih prodajnih mestih po državi.