Pozor! V naslednjih štirih dneh bo zrak izjemno onesnažen. ARSO že izdal opozorilo!

Kar 45 odstotkov tistih, ki se grejejo na drva, to počne nepravilno, svoje pa še dodajo izpušni plini naših vozil in megla. ARSO je že izdal opozorilo, da bo v prihajajočih štirih dneh naš zrak izjemno onesnažen z delci PM10, ki zaradi svoje majhnosti potujejo v naša pljuča, torej se ne ustavijo v našem nosu. Prav delci PM10 slehernemu od nas življenje skrajšajo za 1-3 leta. Najbolj onesnažen zrak v Pomurju bo v Murski Soboti.

“Danes in v naslednjih dneh pričakujemo preseganje mejne vrednosti PM10 v celinski Sloveniji. Koncentracije bodo predvsem od jutri do nedelje visoke preko celega dneva. Povišane koncentracije so posledica povečanih izpustov zaradi ogrevanja in neugodnih vremenskih razmer,” so včeraj zapisali na ARSU. Ob tem poudarjajo, da če ni nujno, se zunaj ne gibajte, to pa še najbolj velja za majhne otroke in nosečnice. Če imate težave z dihali, boste v teh dneh zagotovo občutili težave. Najhuje bo v Murski Soboti.

Najnižje ravni delcev so ob takih vremenskih razmerah običajno zgodaj popoldne, najvišje pa v večernem času. Male kurilne naprav prispevajo kar 2/3 emisij delcev PM10 v Sloveniji. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati navedena priporočila tudi na takšnih območjih. 467 tisoč smrti v Evropi letno povzroči onesnažen zrak.

pm10Vir: ARSO