Pozor! Trgovine jutri ostajajo prvič zaprte!

Zakon o trgovini, s katerim je državni zbor uzakonil zaprtje trgovin ob nedeljah, bo začel veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu, torej jutri. V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so se odločili, da bodo vložili pobudo za oceno ustavnosti in predlog za začasno zadržanje izvajanje novele zakona o trgovini.
DZ je konec septembra sprejel novelo zakona o trgovini, po kateri trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele več poslovati. Izjema so manjše prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih in v bolnišnicah ter tudi druge manjše prodajalne, če bodo v njih na dela proste dni stregli kupcem lastniki sami ob pomoči študentov in upokojencev.

V času pandemije koronavirusa pomladi, so trgovine na območju Slovenije ob nedeljah bile zaprte, državljani pa smo tako lahko takšno stanje vzeli za nekakšno testno obdobje. Mnogi smo uvideli, da nam ni manjkalo povsem nič, če kakšen dan nismo prestopili vrat kakšne od trgovin ali trgovskega centra in tako smo trgovino obiskali kateri drugi dan. Prav na to so ob minulem prazniku dela opozorili pri Sindikatu delavcev v trgovini (SDTS) in pozvali, da premislimo o tem, da bi si en dan v tednu trgovci in trgovke lahko odpočili in čas posvetili družini.

Zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih so predlagali poslanci Levice, v glasovanju pa so ga podprli tudi poslanci SDS, SD, NSi, SAB ter večji del poslancev LMŠ in DeSUS. Za je glasovalo 72 navzočih na seji, 13 jih je bilo proti. Poleg poslancev Levice so bili za še poslanci SDS, SD, NSi, SAB ter večji del poslancev LMŠ in DeSUS. Del poslancev LMŠ in DeSUS je skupaj s poslanci SMC in SNS glasoval proti.

Vprašanje, ali naj bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, buri javnost že desetletja. Z njim se je ukvarjalo ustavno sodišče, septembra 2003 so o njem povprašali tudi državljane na referendumu. Prepoved nedeljskega obratovanja trgovin je takrat podprlo nekaj več kot 57 odstotkov volivcev, ki so prišli na volišča.

Se nedelja res pozna v denarnici zaposlenega?

Se, a po zadnjem dvigu minimalne plače zanemarljivo. V praksi torej to pomeni, da nedeljsko delo več ni tako dobro plačano kot prej, saj naj bi urna postavka v nedeljo bila višja za manj kot en evro. Na koncu meseca to znese pičlih 30 evrov več na plačilni listi, kar pa mnoge trgovke in trgovce več ne stimulira, zato ti raje ostajajo doma z družinami. Ob tem velja omeniti da imajo še neenakomeren delavnik in da ga včasih še podaljšujejo. Po oceni Sindikata delavcev trgovine Slovenije v dejavnosti primanjkuje 7000 delavcev, na tisoče delavcev pa v trgovinah dela preko raznih agencij ter preko študentskega servisa.

Položaj zaposlenih v trgovini je naporen

Položaj zaposlenih v trgovini je naporen, delovni čas je nepredvidljiv, pogoji pa so velikokrat zelo težki. Veliko težav povzroča izmensko delo, na “sporedu” je pogosto prerazporejanje. Predlog zaprtja trgovin ob nedeljah sicer uživa visoko podporo javnost, a nekatere skrbi, da bi zaradi tega brez dela lahko ostalo okrog 20.000 ljudi. Plače trgovk in trgovcev so nizke, osnovna plača določena v tarifni prilogi k veljavni kolektivni pogodbi v I. tarifnem razredu znaša zgolj 568,69 evra bruto oziroma kar 371,89 evra manj, kot znaša bruto minimalna plača. To je skoraj 40 % manj, kot znaša minimalna plača.