Pozor! Po današnji vročini nas lahko čakajo nevihte

Danes je pred nami najtoplejši dan tega tedna in hkrati vrhunec drugega vročinskega vala. Temperature se bodo povzpele do 35 stopinj Celzija, a nas pozno popoldan lahko “obiščejo” nevihte. Tudi močnejše.
Letošnji drugi vročinski val se bo današnji popoldan zaključil z visokimi temperaturami, ki se bodo dvignile krepko nad tridesetico in z nevihtami v poznem popoldanskem času. “V četrtek bo sončno in vroče, popoldne in zvečer so možne krajevne nevihte,” so bili včeraj zvečer kratki in jedrnati na ARSO, in dodali opozorilo, da bo današnji dan prisotna velika toplotna obremenitev. Od severovzhoda je že včeraj nad naše kraje pritekal zelo topel in suh zrak.

“Popoldan nas bo od severa dosegla oslabljena vremenska motnja, ki bo destabilizirala ozračje nad Slovenijo in okolico. Ponekod v notranjosti Slovenije bodo nastale posamezne, lokalne nevihte, bolj verjetne in pogoste v vzhodni Sloveniji. Za razvoj nevihtnih celic bo na razpolago veliko potencialne konvektivne energije (2000-2500 J/kg), prav tako bo precej ugoden tudi vetrovni profil. Ob izraziti pregretosti ozračja in prej omenjenih pogojih za nastanek in razvoj neviht bodo predvsem na Štajerskem in v Prekmurju možne močne nevihte in krajevna neurja s silovitimi nalivi, močnimi sunki vetra in točo. Toča lahko ob dovolj razvitih nevihtah preseže premer 5 cm,” pa so zapisali na portalu neurje.si. Za Pomurje je izdana 2. stopnja nevarnosti, kar pomeni, da danes obstaja velika verjetnost za pojav večjega števila močnejših neviht, nevihtnih sistemov in neurij.

Vročina pa med drugim povzroča visoko izhlapevanje. “Danes bo izhlapelo tudi več kot 7 litrov vode na kvadratni meter. Na Obali, Goriškem in Pomurju že prehaja v vodni primanjkljaj. Razmere so podobne letom 2000, 2003, 2006, 2014 in 2017. Na Primorskem je velika požarna ogroženost naravnega okolja,” so zapisali na ARSO.