Pozor! Ne nasedajte lažnim e-sporočilom o izsiljevanju in objavi intimnih posnetkov na internetu, gre za poskus spletne prevare!

Policija je v zadnjem obdobju ponovno prejela večje število obvestil, v katerih občani naznanjajo, da so prejeli elektronsko sporočilo, s katerimi jih neznanec obvešča, da je njihov računalnik okužil z virusom in uporabnika preko kamere na računalniku posnel pri samozadovoljevanju. Pošiljatelj v nadaljevanju prejemnika sporočila nagovarja, da mora dveh dneh plačati 1.200 evrov v kriptovaluti Bitcoin in da bo v primeru neplačila posnetke posredoval njegovim prijateljem ali jih objavil na družbenem omrežju.
“Na območju celotne države, smo konec prejšnjega tedna in čez vikend prijeli več prijav oškodovancev, da so na svoj elektronski naslov prejeli sporočilo, kjer jih neznanec preko elektronske pošte obvešča, da je njihov računalnik okužil z virusom in uporabnika preko kamere na računalniku posnel pri masturbiranju. V nadaljevanju prejemnikom sporočil grozi, da v kolikor mu v roku dveh dneh ne bodo plačali 1.200 evrov nakazanih v kriptovaluti Bitcoin, bo te posnetke posredoval njihovim prijateljem ali objavil na kakšnem družabnem omrežju,” so sporočili iz Policije.

Policija ponovno opozarja, da ne nasedajte takšnim lažnim izsiljevalskim sporočilom, na njih ne odgovarjajte in ne plačujte zahtevanega zneska. Do sedaj pri policiji še niso prijeli nobene prijave, da bi kateri od prejemnikov teh elektronskih sporočil, tudi dejansko izvršil zahtevano plačilo. Vsebina elektronske pošte je tokrat napisana v pravilni slovenščini (običajno so sporočila prevedena s spletnimi prevajalniki). “Občane ponovno opozarjamo, da gre za množično pošiljanje lažnih sporočil na naključne elektronske naslove oziroma za t. i. spam pošto,” so še zapisali pri policiji.

Izsiljevanja so zadnja leta zelo pogosta, tako z izsiljevalskimi kripto virusi, intimnimi posnetki, izsiljevanja z napadi onemogčanja ipd…