Pozor! Koronavirus nepridipravi izkoriščajo tudi za kibernetske napade

Razvoj dogodkov v povezavi s širjenjem virusa COVID-19 ima posledice tudi na področju kibernetske varnosti. Nepridipravi so tako že pričeli z izkoriščanjem trenutno aktualnih dogodkov s koronavirusom in to na način, da preko naivnih, neveščih ali nepazljivih upabnikov okužijo informacijski sistem.
Storilci trenutno situacijo izkoriščajo za razpošiljanje sporočil z zlonamernimi priponkami, ki naj bi v vsebovale pomembne informacije o virusu COVID-19. Po zbranih informacijah gre v zabeleženih primerih predvsem za širjenje okužbe s trojanskimi konji za krajo informacij (information stealer) in prikrit oddaljeni dostop (RAT, Remote Access Trojan). Sicer tovrstne aktivnosti v Sloveniji še ne opažamo, vendar je le vprašanje časa, kdaj bodo zlonamerna sporočila prišla tudi k naslovnikom pri nas.

Zaradi ukrepov za zamejitev širjenja COVID-19 (bolniške odsotnosti in delo od doma) je moč pričakovati več poskusov napadov na infrastrukturo organizacij, možno je tudi kasnejše odzivanje na strani IT skupin v organizacijah. “Priporočamo izdelavo načrta ukrepanja v primeru napada na informacijsko infrastrukturo organizacije v primeru delovanja z manjšim številom tehničnega osebja, vključenega v skupino za odzivanje na kibernetske incidente. Zaposlene naj se dodatno opozori na tveganja pri sporočilih, ki so povezana s COVID-19 in poudariti previdnost pri odpiranju povezav in priponk v elektronskih sporočilih,” so zapisali pri SI-CERTu.

V primeru uvedbe sistema dela od doma v organizaciji je potrebno zaposlenim zagotoviti varen način za dostop do omrežja, aplikacij in storitev podjetja, preko tuneliranih šifriranih povezav z ustrezno avtentikacijo (recimo VPN, Virtual Private Network). Nezaščiten dostop (recimo preko Windows Remote Desktop storitve) je lahko vstopna točka za okužbo oddaljenega sistema, bodisi zaradi neposodobljenega sistema, ali pa zaradi šibkih gesel.