Pozor! Direktorske goljufije tudi na območju Pomurja

Tudi pomurski policisti so v zadnjem obdobju prejeli več prijav poskusov spletnih goljufij. Goljufi večinoma prihajajo iz tujine, neprevidnost pa lahko dobro udari po proračunu podjetja. Poglejmo podrobneje …
Vsem prijavam je skupno, da računovodje različnih družb ali javnih zavodov prejmejo elektronsko sporočilo neznanega storilca, ki se jim predstavi kot njihov direktor. V elektronskem sporočilu dobi računovodja navodila, naj določen znesek (običajno gre za zneske v več tisoč ali deset tisoč evrov) nakaže na tekoče račune neznanih bank.

Pri tem storilci, ki se predstavijo kot vodje oziroma direktorji “napadene” družbe ali zavoda, posredujejo številko tekočega računa in podatke o banki v tujini. Žal so v enem primeru računovodjo družbe tudi uspeli prepričati, da je denar dejansko nakazal na navedeni tekoči račun. Kriminalistična preiskava poteka v smeri preiskovanja sumov storitve kaznivega dejanja goljufije. Dosedanje ugotovitve pa kažejo, da so IP naslovi, iz katerih so poslana lažna sporočila, iz tujine.

Policisti opozarjajo vse, naj bodo pozorni na pošiljatelje sporočila. Če se izpišeta ime in priimek, še ni nujno, da je to res ta oseba. Pozornost naj posvetijo elektronskemu naslovu, s katerega dobijo takšno nenavadno elektronsko pošto. Preverijo naj torej, če je naslov pravi in če sporočilo prihaja z legitimne domene. Ob vsakem najmanjšem dvomu v verodostojnost sporočila je treba to preveriti pri pošiljatelju in po drugih komunikacijskih kanalih.

Takšne prijave poskusov goljufij niso redke, prav tako se dogajajo tudi drugod po svetu. Previdnost torej ne bo odveč!