Pozor! Danes, jutri in pojutrišnjem bo zelo vroče

Danes, jutri in predvsem v ponedeljek bo drugi vročinski val, ki je dosegel naše kraje, dosegel svoj maksimum. Že nekaj dni se temperature stopnjujejo, dosegle pa bi lahko rekordne vrednosti. Dobro bo upoštevati opozorila meteorologov, se ne neposredno izpostavljati soncu ter piti veliko vode.
Nastopil je drugi vročinski val v tem poletju. Od četrtka, 6. julija do vključno ponedeljka, 10. julija bo zelo vroče. Najvišje temperature zraka bodo po nižinah med 33 in 35 stopinj Celzija, ponoči pa se bodo predvsem v mestih temperature med 17 in 20 stopinj Celzija. Toplotna obremenitev bo zelo velika. V torek in sredo bo vročina nekoliko popustila, še bolj osvežujoče bo v četrtek.

Povišane bodo lahko tudi koncentracije ozona

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočamo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije.

Pijte veliko tekočine, ne alkohola in pazite na hrano!

Bodite pozorni na kakovost hrane, ki se v vročini hitreje pokvari, zato je večja verjetnost zastrupitve. Živila naj bodo v hladilniku, predvsem mesni, jajčni in mlečni izdelki. Sadje in zelenjavo pred uživanjem dobro umijte.

Na splošno, ne pozabite na večje količine brezalkoholnih pijač -predvsem vode. Pri sebi imejte vedno stekleničko vode. Če se pretirano potite, popijte manj kave, alkohola in drugih snovi, ki pospešujejo izločanje vode iz telesa.

Zunanje fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure, omejite športno aktivnost, med katero spijte od dva do štiri kozarce brezalkoholne pijače na uro, najbolje izotonike za nadomestek soli in mineralov, ki jih izgubljate s potenjem.

Poskrbite tudi za živali!

Različne živali v vročih poletnih dneh potrebujejo oskrbo. Ne pozabimo na obilico vode, hrano in primeren prostor v senci ali hladnem prostoru. To na splošno velja za vse živali, ne le za pse in mačke, ki so kot domače živali najpogostejši. Živali nikakor ne puščajte v avtomobilih.