Požar v Ljutomeru bi lahko bil podtaknjen

Preiskava minulega velikega požara v ljutomerski industrijski coni, v katerem je do tal pogorelo podjetje za predelavo odpadnih sveč in katerega je gasilo krepko čez 350 gasilcev še ni končana. Po neuradnih informacijah obstaja sum, da je ogenj bil podtaknjen.
Z ognjem, ki je pred kratkim zajel 2.000 kvadratnih metrov veliko halo podjetja za predelavo odpadnih sveč v ljutomerski industrijski coni, se je celo noč borilo krepko čez 350 gasilcev. Nekateri indici kažejo, da bi požar lahko bil podtaknjen, poleg gasilcev pa so svojo pomoč nudili še člani civilne zaščite, zdravstveno osebje, policisti in številni drugi.

Da so se gasilci res borili s pravim ognjenim peklom je bilo moč videti že na samem kraju dogodka, pa tudi naslednji dan na fotografijah, video posnetkih ali kar na kraju dogodka samem. Gašenje požara je trajalo čez 20 ur, posredoval je tudi helikopter. Vodja intervencije Dušan Hunjadi pravi, da se šele sedaj zaveda, kakšna nevarnost je prežala na gasilce ter na vse ostale službe, ki so na intervenciji sodelovale.

“Vse prisotne službe so bile odlično usklajene,” je prepričan Dušan Utroša, gasilski regijski poveljnik za Pomurje in doda, da “je to bil en izmed največjih požarov v Pomurju, ki smo ga doživeli v zadnjih letih.” Slednji ocenjuje še, da so z danimi sredstvi, tehniko in ljudmi, v danih okoliščinah naredili to, kar od njih pričakuje gasilska stroka in ljudje.

Zahvala županje

Ljutomerska županja Olga Karba se je včeraj zahvalila tako gasilcem, kakor tudi policistom, reševalcem in civilni zaščiti za požrtvovalno delo ob požaru. “Zelo sem počaščena, da ste prisotni sami junaki. Junaki z visokimi moralnimi vrednotami,” je dodala.

Na srečo požar ni povzročil večjih okoljskih posledic. Znani so tudi prvi rezultati analiz solate. “prvi rezultati, ki prihajajo v zvezi z odvzemom vzorcev iz vrtnin, se pravi solate, katere vzorci so se odvzeli na petih različnih krajih, so pokazali, da ne vsebujejo težkih kovin. A previdnost ne bo odveč, dokler ne bodo znani vsi končni rezultati analiz.