Poslanec Laj nad Ministrico Györkos Žnidarjevo: “… migranti dobesedno tavajo po ulicah, tudi po šolskem dvorišču…”

Pomurski poslanec Franc Laj je predvčerajšnjim, 29. februarja na zasedanju Državnega Zbora ministrici za notranje zadeve mag. Vesni Györkös Žnidar, podobno kot je to storil Jožef Horvat, postavil vprašanje o tujcih migrantih v Lendavi. Izpostavil je, da je občane prosto gibanje migrantov skrbi.
Franc Laj:

“V petek je zasedal Občinski svet občine Lendava in obravnavali so tudi begunsko problematiko. Prisoten je bil tudi državni sekretar. Po prejetih informacijah je stališče lokalne skupnosti takšno, da lokalna skupnost nasprotuje prostemu, neomejenemu gibanju migrantov iz sprejemnega in nastanitvenega centra v Lendavi.

Za vikend, ko sem bil doma v Lendavi, sem bil tudi sam priča temu, da se migranti res popolnoma prosto gibljejo po mestu, dobesedno tavajo po ulicah, tudi po šolskem dvorišču in zaradi tega je občane začelo skrbeti. In vprašam ali je poskrbljeno za varnost otrok v šoli? Gre za osnovno šolo, ki je od tega centra oddaljena 500 metrov.

Podali ste odgovor, da imajo v skladu z zakonom o tujcih migranti pravico do prostega gibanja. Postavlja se mi vprašanje, kakšen status sploh imajo, glede nato, da se lahko prosto gibljejo, kljub temu da so bili zavrnjeni s strani ciljnih držav, kamor so bili namenjeni in so sedaj obtičali v tem centru?

Kdo je pristojen, pozvan in odgovoren za korektno informiranje občanov. Namreč, če bi občani oziroma mi vsi dobili prave informacije prej, bi bilo teh vprašanj in pomislekov, bojazni neprimerno manj.

Zagotovo vas ne želim kakorkoli mučiti, ker bi bil vesel, da se posvetite tisti nalogi, da nam zagotovite res tisto stopnjo varnosti, ki nam bo omogočila mirno življenje tudi v našem kraju. Ampak, kljub temu se mi postavlja vprašanje, poglejte lokalna skupnost je jasno izrazila, da ni sprejemljivo prosto gibanje v takšnem obsegu kot se tudi dogaja. Migranti se zadržujejo v skupinah in bil je tudi primer, ko jih je po prejetih informacijah, prišlo v trgovino trideset ali pa štirideset naenkrat. Drug tak primer je bil, da so se malenkost nenavadno obnašali na ulicah, mogoče zaradi tega, ker so želeli pritegniti pozornost. Vi govorite, da se varnostna situacija ni poslabšala. Do izgredov, večjih problemov zaenkrat res ni prišlo, ampak, poglejte, to so migrantje iz povratnega toka, ki so na nek način ranjeni, ne vemo kaj vse se lahko zgodi – zato bi bilo dobro, da se jim v skladu z zahtevami lokalne skupnosti to gibanje omeji.”

migranti

Mag. Vesna Györkös Žnidar:

“Kar se tiče Lendave, torej sprejemni oziroma sedaj namestitveni center Lendava je bil pravzaprav med prvimi, ki so bili organizirani že v času začetka migrantskega toka v septembru, po predhodnem dogovoru in tudi z vedenjem lokalne skupnosti. Če se spomnite tudi, takrat je bila tiskovna konferenca po mojem obisku pri županu in tudi obiske je izvedel tudi državni sekretar Šefic. Takrat nobenega nasprotovanja ni bilo. Dejansko tudi nismo dobili nobenega alternativnega predloga v tistem času.

V tem trenutku ocenjujemo, da zaradi migrantov, ki so nastanjeni v Lendavi se varnostna situacija ni poslabšala. Seveda pa v primeru, da bi obstajala verjetnost, da bi bilo v določenem prostoru ali območju, kjer je večja količina migrantov prišlo do kakšne velike nevarnosti oziroma pretnje te nevarnosti bi pa seveda policija v vsakem primeru ukrepala v skladu z zakonom o nalogah in pooblastilih policije v smislu, da se izprazni območje / nerazumljivo/ dostop začasno omeji gibanje v skladu z vsemi omejitvami, ki jih policija v skladu s tem zakonom ima, torej časovno omejeno in pa enkratni ukrep v skladu z zakonom.

Tukaj gre pravzaprav za osebe, ki se začasno zadržujejo na našem območju, zato da se razčisti njihov status. nekateri bodo prosili za mednarodno zaščito, nekateri bodo morda v komunikaciji s kakšno drugo državo predani naprej. Nekateri bodo morda sami želeli nazaj, nekateri bodo pa tudi vrnjeni na Hrvaško in tudi državo izvora. Vsekakor pa kar se tiče dela slovenske policije bo v maksimalni možni meri skrbela za varnost tudi v Lendavi.

… ta center je reorganiziran oziroma preoblikovan za sprejem in nastanitveni center. Kapaciteta je 610 oseb.

Če poenostavim, tukaj pravzaprav gre za tujce, ki za mednarodno zaščito pri nas ne zaprosijo in se obravnavajo po zakonu o tujcih.

Migranti, ki so v okviru milejših ukrepov nastanjeni v Lendavi in v okviru Zakona o tujcih nimajo omejitve gibanja izven centra, zato se lahko gibljejo tudi izven njega. Večina migrantov, ki je torej nastanjena po teh kapacitetah je pravzaprav zavrnjena s strani Avstrije. Tujci so v postopku vračanja v države od koder so vstopili v Slovenijo oziroma v državo izvora. Migranti, ki so v okviru teh milejših ukrepov nastanjeni v Lendavi, v okviru Zakona o tujcih nimajo omejitve gibanja izven centra, ima pa policija nad njimi nadzor. Določa jim obvezno javljanje na policiji. Treba pa je poudariti tudi, da so te osebe bile preverjene po policijskih evidencah in nobenih varnostnih zadržkov policija ni ugotovila.

Dejstvo je, da dolgoročno omejevanje gibanja migrantom v nastanitvenih centrih, ki ne zapadejo pod 76. člen Zakona o tujcih, ki ureja postopek odstranjevanja, po trenutni zakonodaji ni mogoč.”