Poskrbimo za varnost med prazniki

V času prihajajočih praznikov policisti Policijske uprave M. Sobota pogosto opažajo povečano število tatvin in vlomov v hiše, stanovanja, poslovne prostore in druge objekte, ter tatvin iz osebnih avtomobilov na parkiriščih in pokopališčih. Zato ob obisku grobov v osebnih avtomobilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, denarnic ali drugih vrednejših predmetov ter vozila zaklepajte, da ne postanete tarča tatov in vlomilcev.

Stanovanja, hiše in drugi prostori niso med prazniki nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar pa imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Zato je pomembno, da pred odhodom svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo.

Mnogi pa si bodo prihajajoče dneve popestrili tudi z obiskom prireditev, kjer je mogoče pričakovati veliko ljudi. Z udeležbo na teh dogodkih, poskrbite za lastno varnost in varnost svojega premoženja predvsem torbic in denarnic.

Med prazniki, ko denarne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Ob bančnih karticah ne hranite PIN številk. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev!

Če pa kljub temu postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca, tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov; izgled, starost, smer odhoda oz. vožnje, prevozno sredstvo (znamka in barva vozila, reg. št). Od hitrosti in vsebine prijave je v veliki meri odvisna tudi uspešnost prijetja storilca in posledično vračilo ukradenih predmetov. Zato dogodke takoj prijavite najbližji Policijski postaji oz. pokličite na interventno telefonsko številko policije 113 ali anonimno številko policije 080 1200.

“V naslednjih dneh se v okolici pokopališč pričakuje tudi povečan promet. Zato vam svetujemo, da dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima,” poudarjajo pri Policiji.