Porabski Slovenci matični domovini podarili zaščitne maske, Madžari znova zaprli mejni prehod Čepinci

Na mejnem prehodu Hodoš so porabski Slovenci, ki zaradi strogih ukrepov naše vzhodne sosede ne morejo potovati v matično državo, ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleni Jaklitsch podarili 2.000 zaščitnih mask. Tako so se odzvali na poziv države, naj tudi Slovenci, ki živijo izven meja matice, po svojih močeh pomagajo v boju proti nalezljivim boleznim.
Vodstvo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu se je konec preteklega meseca s pismom obrnilo na rojake v zamejstvu in po svetu in jih prosilo za pomoč pri spopadanju s pandemijo. Na prošnjo so se požrtvovalno odzvali tudi v Zvezi Slovencev na Madžarskem, ki so priskočili na pomoč tako porabskim Slovencem kot matični domovini. Tako je v imenu Zveze Slovencev na Madžarskem predsednica Andrea Kovacs predvčerajšnjim podarila maske Civilni zaščiti Murska Sobota, ki jo je na predaji zastopal vodja izpostave mag. Martin Smodiš. Gospa Kovacs je ob predaji povedala, da so takoj, ko so prejeli pobudo Urada odločili, da pomagajo po svojih močeh. Ob pomoči sodelavcev Razvojne agencije Slovenska krajina so razrezali material za pralne maske, te pa je nato zašilo podjetje iz Monoštra. Izdelali so 5500 pralnih mask, 3500 je bilo razdeljenih v Porabju. Dobile so jih institucije, vrtci, trgovci in seveda prebivalci slovenskih naselij. Odločili so se, da 2000 mask podarijo Civilni zaščiti Murska Sobota in z res lepo gesto pripomorejo k medsebojnemu sodelovanju in pomoči. Maske je v imenu Civilne zaščite hvaležno sprejel gospod Smodiš, ki je povedal, da jih bodo z veseljem razdelili med prebivalce, ki živijo ob meji.

Dogodka pa se je udeležila tudi ministrica dr. Jaklitsch, ki se je Zvezi Slovencev na Madžarskem iskreno zahvalila za tako lepo dejanje, ki še posebej pokaže, kako znamo Slovenci na obeh straneh meja stopiti skupaj in si pomagati, ko je to potrebno. Ministrica je srečanje izkoristila tudi za zahvalo predsedniku Državne Slovenske samouprave gospodu Karlu Holcu, ki se je prav tako udeležil predaje mask, za pomoč pri organizaciji prevoza blaga za izdelavo zaščitnih mask iz Budimpešte do Slovenije, ki so ga zagotovili v preteklih tednih. Ob tej priložnosti so spregovorili tudi o stanju med rojaki v povezavi s pandemijo Covid-19. Ministrica je izrazila upanje, da se razmere čim prej umirijo z željo, da bodo Slovenci v Porabju lahko kmalu nadaljevali z že načrtovanimi aktivnosti, še posebej s poukom slovenskega jezika. Vsakodnevno osebno srečevanje je namreč pomembno tudi za ohranjanje identitete in jezika.

Maske so bile podarjene in so delo Slovencev v Porabju in imajo za vse, ki jih bodo prejeli, neprecenljivo vrednost, saj kaže na solidarnost, ki jo Slovenci zmoremo. S strani Zveze Slovencev na Madžarskem so sporočili, da je sicer strošek znašal nekaj čez 3.000€, kar pa ne vključuje kar nekaj ur dela, ki je bilo opravljeno prostovoljno.

Foto: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Po dveh tednih znova zaprt mejni prehod Čepinci – Verica

Omenjeni dogodek je minil z grenkim priokusom. Madžarska je namreč po dobrih dveh tednih vnovič zaprla mejni prehod Čepinci – Verica, ki je pomemben za ohranjanje stika naših rojakov z matično državo. Madžarska je omenjeni mejni prehod zaprla z razlago, da ni velike frekvence ljudi, a travme zaradi tega niso nič manjše, meni resorna ministrica dr. Jaklitsch. “Verjamem in vem, da številke teh, ki prehajajo meje pač niso velike, ampak to ne šteje. Gre za povezanost življenja obeh strani našega slovenskega narodnega prostora,” je dejala in obljubila vso svojo podporo slovenski narodni skupnosti in sodelovanje pri čimprejšnji rešitvi nastale situacije. “Zaprtje mejnega prehoda namreč pomeni popolno odrezanost Porabja od svoje matične domovine in marsikomu predstavlja velike omejitve pri vsakdanjem življenju,” pa so zapisali na resornem ministrstvu.