Porabje: Novo vodstvo Zveze Slovencev na Madžarskem

Državna slovenska samouprava, ena od dveh krovnih organizacij porabskih Slovencev, ima novega predsednika, 50-letnega Karla Holca, je poročala TV Slovenija. Položaj predsednika organizacije je prevzel od Martina Ropoše, ki je bil na tem položaju vse od ustanovitve Državne slovenske samouprave leta 1995.
Po pomladni spremembi v vrhu Zveze Slovencev na Madžarskem, ima tudi druga krovna organizacija naših rojakov v tej državi novega predsednika. Državno slovensko samoupravo (DSS) odslej vodi Karel Holc. Tako je namreč odločilo petnajst članov, ki so bili izvoljeni na oktobrskih lokalnih in manjšinskih volitvah na Madžarskem. Martin Ropoš, ki je DSS vodil vse od ustanovitve, leta 1995, je postal podpredsednik. Holc, 50-letni novinar in fotoreporter časopisa Porabje, ki ga ob četrtkih med bralce raznaša kar sam, je sicer v omenjeni organizaciji aktivno deloval že od leta 1994.

Holc sicer velja za enega izmed najbolj zavednih Slovencev čez mejo. Ta organizira številne manifestacije, med drugim tudi pohode Porabcev na Triglav. Kot je dejal Holc, do kadrovskih sprememb prihaja sporazumno. “Če ne bomo enotni, se bomo izgubili,” je bil kratek in jedrnat Ropoš. Holc bo sedaj nadaljeval projekt razvojnega preboja Porabja, ki naj bi omogočil ostanek mladih v domači pokrajini, a ta opozarja, da samo denar ne bo dovolj. “Identitete z denarjem ne gre kupiti. Dobiš jo od staršev in družine,” pove Holc. V DSS je trenutno vključenih deset lokalnih manjšinskih samouprav, od katerih je sedem v Porabju.