Pomursko omizje slovenskega reda vitezov vina v Lendavi pripravilo Viteško salamiado 2017

Pomursko omizje Slovenskega reda vitezov vina je v prostorih gostišča „Lovski dom“ v Lendavi pripravilo letošnjo “Viteško salamiado 2017.” Štirinajst, od šestnajstih članov omizja je na ocenjevanje prineslo osem salam, katere so ocenjevali vsi prisotni vitezi in vitezinje.

Ker je, kot sta povedala konzul in sekretar omizja za Pomurje Štefan Pavlinjek in Zlatko Borak, dolžnost vitezov vina tudi svetovanje o tem, katero vino se pije k določeni jedi, jim je blizu tudi kulinarika. Zato so se tudi tokrat oceniti domače salame, saj na lendavskem, radgonskem, soboškem, lenarškem in ljutomerskem območju to suhomesnato dobroto izdeluje veliko poklicnih in tudi ljubiteljskih mesarjev. Tako so v prostoru Lovskega doma v Lendavi ob degustaciji vin ter ob domačem kruhu, poskušali in ocenili osem domačih salam. Ocenjevali so: okus, prerez – izgled, barvo in teksturo, vonj in zunanji izgled, na koncu pa je največ točk prejela salama po stažu najmlajše članice reda, Simone Potočnik, ki je viteško insignio prejela lani.

Ocenjevanje salam v znani lendavski gostilni Lovski dom, ki je znana tudi po tem, da nimajo jedilnikov, tako da gosti morajo jesti tisto kar jim sami ponudijo, to je predvsem odlična domača in lokalna hrana z dodatkom divjačine postrežena na poseben način, je potekalo tudi v okviru praznovanja življenjskega jubileja, 75. rojstnega dneva člana omizja iz Lendave, sicer upokojenega poslovneža, med drugim nekdanjega člana uprave Nafte Lendava, Jožeta Hajdinjaka. Slednji je hkrati napredoval, in sicer iz viteza 1. stopnje v viteza vina, ko je prejel zlato insignio. To je pravzaprav bil glavni vzrok, da se je 14 vitezov in vitezinj, pod geslom: V čast vinu in domovini, družilo ob dobrotah Lovskega doma in odličnih vin z okoliških hribčkov.

salama1[1]