Pomurski župani so si privoščili nakup radia Murski val, zadeva pa se je pričela zapletati

Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop), katerega ustanoviteljice so pomurske občine, je odkupila večinski delež v radijski družbi radio Murski val od družbe GMT. Čeprav je Cerop s tem postal večinski lastnik radia (60%), pa odločati ne more.

Minuli torek je svet ustanoviteljev pomurskega centra za ravnanje z odpadki (Cerop), ki je v lasti 27 občin, izglasoval, da del namenskih sredstev, namenjenih za gradnjo centra ponovne uporabe, namenijo za odkup 60 odstotkov radia Murski val. Ponudili so za 10 tisoč evrov več kot en izmed najbogatejših Slovencev, Martin Odlazek. Čeprav je Cerop s tem postal 60% lastnik radia, pa odločati ne more. 40% lastništva radia ima podjetje 3lan iz Murske Sobote.

Župani so sicer pod pogojem spremembe družbene pogodbe z veliko večino podprli nakup deleža od družbe GMT, s čimer je CEROP postal večinski lastnik in tako ima, kot pravijo, “možnost ohraniti Murski val kot regionalno radijsko postajo posebnega pomena.” Drugi interesent naj bi namreč program in delovanje radia precej spremenil. Do spremembe družbene pogodbe pa, kot kaže ne bo prišlo, saj lastnik podjetja 3lan, Denis Čeh, družbene pogodbe ne namerava spreminjati.  Vse odločitve morajo namreč lastniki v tem dosegati s soglasjem.

Nakup radia Murski val, ki so si ga privoščili pomurski župani, pa zanima tudi računsko sodišče. Finance namreč poročajo, da ta že izvaja nekaj podobnih revizij. Bo posel preverila tudi policija? “Preiskavo sprožimo vedno, ko so sumi za kaznivo dejanje,” odgovarjajo na PU Murska Sobota. O konkretnem primeru niso želeli govoriti.

Župan občine Tišina in županja občine Turnišče roke za nakup nista dvignila, glasovanja pa se je vzdržal župan občine Beltinci. “Občine nismo slaba banka. Šele po seji ustanoviteljev CEROP sem izvedela, da je Murski val lani posloval z izgubo. O tem nismo bili obveščeni. In občine nimamo kaj kupovati družb, ki delajo izgubo, Murski val se ni prilagodil spremembam, večinoma ga poslušajo le še starejši,” pravi županja občine Turnišče. Župan občine Apače na seji ni bil prisoten, svoj izostanek je opravičil, a kot pravi “o zadevi ne morem odločati sam”. Verjetno bi prej povprašal tamkajšnje občinske svetnike. Prav to bi storil tudi župan občine Beltinci.

 • Igor Kulčar

  Zanimivo, župan Beltinec bi za mnenje vprašal svetnike?

 • klofuta

  Res zanimivo. Za Lendavo znanstvena fantastika.

 • gost

  Kaj si župani vsega ne dovolijo z davkoplačevalskim denarjem.
  Banda rabi radio za reklamo za županske volitve naslednje leto

 • Go St

  Si predstavljate, da bi Balažek vprašal za mnenje občinski svet?? Haha… ali pa da bi Balažek sploh kogarkoli vprašal za mnenje?? Sramota, da se župani spravljajo na murski val, kjer bodo trobili laži o uspehih svojih občin. Pa kdo bo temu nasedal? Penzionisti?

 • peter

  Cerop je ustanovilo 27 pomurskih občin. Občine so nas nategnile, da jim plačujemo za odvoz plastike, papirja in bio smeti, namesto da bi nam oni plačevali za sekundarne surovine, ki jih prodajajo v tujino in se bogatijo. Zdaj bi radi kupili Murski val, da bi nas župani lahko danonočno zasipavali s svojo propagando. Občinska mafija. Idejni vodji nakupa radia sta po komentarjih pomurca-com soboški jevšek in lendavski Balažek. Občinske firme so pravo leglo za mešetarje. Primer Balažekovega stolpa je enako tipičen, kot cerop, občani nimamo vpogleda v denarne tokove teh firm, župan in njegovi pa se bogatijo iz skupne blagajne. Kmalu bo nova senzacija v časopisih.

 • keca

  Župani kupujejo radio! Bog pomagaj, samo še to manjka! Novinarji bi morali NA VSAKEM KORAKU nadzorovati njihovo javno delo, razkrivati lopovske politike, korupcijo in klientelizem županov, ne pa da jim pojejo lektorirane hvalospeve. Pa poglejte Balažeka, njegov KLIENTELIZEM je omejen le s številom bližnjih sorodnikov. Župani hočejo zdaj z NAŠIM DENARJEM OD SMETI kupiti radio, da bi imeli BREZPLAČNO volilno kampanjo za lokalne volitve 2018. Kake zmije!

 • keca

  Sobočanci pravijo, da je iniciativa za občinski nakup Murskega vala prišla od lendavskega župana, občinski svetniki pa ne vejo niti, da so se pomurski župani (oz. njihovi pooblaščenci) 31. januarja na 1. izredni seji ustanoviteljic CEROP-a že odločili, da ta za 540.000 evrov odkupi 60 procentni delež družbe GMT v Murskem valu. A je Balažek bil tisti, ki je dal tiho pobudo in nagovoril soboškega župana Jevška, da podpre TAJNI dogovor s Karolyijem? Za njima je šla večina ostalih županov brezglavo. A so v Soboti Jevška že javno napadli njegovi, ker je od Cerarja prišla negativa. Jevšek je 27-im županom že poslal URGENTNO pismo in TAKOJ zahteva sklic nove NUJNE izredne seje ustanovitejic CEROP-a, da razveljavijo pred dnevi sprejeti sklep. Župane prosi, da se seje udeležijo OSEBNO, a Balažeka osebno tudi tokrat ne bo. Boji se, da ga ovadijo za grešnega kozla, za glavnega nepremišljenega spletkarja. Čao provizija, čao radio, čao Berlusconi.
  Balažekov pooblaščenec očitno tudi tokrat ne bo imel pooblastila od občinskega sveta za kakršnokoli odločanje.

 • oak

  Županski mogotci bi radi postali še medijski mogotci. Tipične balažekovske jugobalkanske finte z denarjem davkoplačevalcev.

 • MaliBumbar

  Sveže:

  Jevšek odstopa od nakupa radia, kaj bodo storili drugi župani?
  http://sobotainfo.com/novica/politika-gospodarstvo/moms-odstopa-od-nakupa-radia-murski-val/128608