Pomurski župani so si privoščili nakup radia Murski val, zadeva pa se je pričela zapletati

Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop), katerega ustanoviteljice so pomurske občine, je odkupila večinski delež v radijski družbi radio Murski val od družbe GMT. Čeprav je Cerop s tem postal večinski lastnik radia (60%), pa odločati ne more.

Minuli torek je svet ustanoviteljev pomurskega centra za ravnanje z odpadki (Cerop), ki je v lasti 27 občin, izglasoval, da del namenskih sredstev, namenjenih za gradnjo centra ponovne uporabe, namenijo za odkup 60 odstotkov radia Murski val. Ponudili so za 10 tisoč evrov več kot en izmed najbogatejših Slovencev, Martin Odlazek. Čeprav je Cerop s tem postal 60% lastnik radia, pa odločati ne more. 40% lastništva radia ima podjetje 3lan iz Murske Sobote.

Župani so sicer pod pogojem spremembe družbene pogodbe z veliko večino podprli nakup deleža od družbe GMT, s čimer je CEROP postal večinski lastnik in tako ima, kot pravijo, “možnost ohraniti Murski val kot regionalno radijsko postajo posebnega pomena.” Drugi interesent naj bi namreč program in delovanje radia precej spremenil. Do spremembe družbene pogodbe pa, kot kaže ne bo prišlo, saj lastnik podjetja 3lan, Denis Čeh, družbene pogodbe ne namerava spreminjati.  Vse odločitve morajo namreč lastniki v tem dosegati s soglasjem.

Nakup radia Murski val, ki so si ga privoščili pomurski župani, pa zanima tudi računsko sodišče. Finance namreč poročajo, da ta že izvaja nekaj podobnih revizij. Bo posel preverila tudi policija? “Preiskavo sprožimo vedno, ko so sumi za kaznivo dejanje,” odgovarjajo na PU Murska Sobota. O konkretnem primeru niso želeli govoriti.

Župan občine Tišina in županja občine Turnišče roke za nakup nista dvignila, glasovanja pa se je vzdržal župan občine Beltinci. “Občine nismo slaba banka. Šele po seji ustanoviteljev CEROP sem izvedela, da je Murski val lani posloval z izgubo. O tem nismo bili obveščeni. In občine nimamo kaj kupovati družb, ki delajo izgubo, Murski val se ni prilagodil spremembam, večinoma ga poslušajo le še starejši,” pravi županja občine Turnišče. Župan občine Apače na seji ni bil prisoten, svoj izostanek je opravičil, a kot pravi “o zadevi ne morem odločati sam”. Verjetno bi prej povprašal tamkajšnje občinske svetnike. Prav to bi storil tudi župan občine Beltinci.