Pomurski sejem letos v znamenju 60. obletnice Agre

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je na tradicionalni januarski tiskovni konferenci spregovoril o minulem letu, ki si ga nikakor ne želijo zapomniti, saj so preprosto bili pozabljeni od države, sami pa so iz znanih razlogov bili omejeni pri svojem delu in poslovanju. Zato pa je, v upanju izboljšanja epidemiološke situacije, izrazil upanje v bistveno boljše “jubilejno” leto 2022.
Erjavec je še posebej izrazil upanje, da si bo sejemska dejavnost po dveh sušnih letih opomogla in da se nikoli več ne bosta ponovili leti 2020 in 2021. Pomurski sejem letos v Gornji Radgoni pripravlja šest sejmov in deset strokovnih ocenjevanj, z vrsto dogodkov ter izdajo publikacij o zgodovini sejma pa bodo še posebej zaznali 60-letnico osrednjega mednarodnega kmetijsko živilskega sejma Agra.

Pomurski sejem, ki je sprva bil predviden kot lokalna oz. regijska sejemska prireditev, so prvič odprli 15. septembra 1962, vendar je zaradi bližine Avstrije takoj dobil mednarodno razsežnost. Do danes so pripravili več koz 120 sejemskih prireditev, na račun katerih je prišlo v Gornjo Radgono in Pomurje med osem in deset milijonov obiskovalcev. Tudi na to so, po besedah Janeza Erjavca ponosni, sedaj pa si najbolj želijo, da bi jim epidemiološke razmere in ukrepi letos dopustili izvedbo programa, saj to v minulih dveh letih zaradi epidemije covida-19 ni bilo mogoče.

Leta 2020 so v klasični obliki odpovedali vseh šest sejmov, nekateri so potekali po spletu. Lani so v živo izvedli Agro in Sobro, na katerih se je predstavilo 1.215 razstavljavcev iz 29 držav, skupno ju je obiskalo več kot 60.000 obiskovalcev. Izvedli so tudi ocenjevanja kakovosti, na katera je 322 izdelovalcev iz osmih držav poslalo 1.409 izdelkov. Izjema je bilo ocenjevanje kmetijske mehanizacije, ki poteka na sejmu. Po zagotovilu radgonskih sejmarjev, so se medalje ocenjevanj pod okriljem sejma AGRA, s katerimi proizvajalci označujejo svoje izdelke v oglaševanju in na trgovskih policah, dokazale za odlično promocijsko in tržno sredstvo ter kot nepogrešljivo merilo kakovosti za same proizvajalce in za potrošnike tudi v času epidemije.

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec

Odpovedi sejmov so po Erjavčevih besedah družbi povzročile veliko škode, sejemska dejavnost pa bo za normalizacijo poslovanja potrebovala največ časa. Ukrepi, ki jih je za omilitev posledic epidemije sprejemala vlada, tej panogi niso bili najbolj naklonjeni, odločevalci še vedno niso prisluhnili zahtevam sejemske industrije, med drugim po pokritju vsaj dela fiksnih stroškov na letni ravni, pri čemer bi se moralo za primerjavo vzeti celotno leto poslovanja v normalnem in epidemičnem obdobju, je povedal Erjavec. Čeprav so imeli leta 2020 izgubo, poslovanje za lani pa bo okoli pozitivne ničle, ostajajo optimisti. Erjavec upa, da bosta ob pozitivnem vplivu sejmov na občino in širše okolje njihov pogled na sejemsko prihodnost delili tudi občina in država.

“Sicer pa se zavedamo, da se moramo zanesti predvsem nase in na svoje delo, kajti moramo se držati znanega rekla: pomagaj si sam in tudi bog ti bo pomagal,” kot se je izrazil Erjavec, ki je podrobno predstavil tudi prireditve, ki jih načrtujejo letos. Sejmi Lov, Ribolov in Naturo ter razstava starodobnikov Avto-moto klasika bodo na začetku aprila, konec aprila bosta sejma Megra in Green. Agra pa bo skupaj s sejmom Inpak tradicionalno potekala konec avgusta. Vinsko kraljico, ki so jo običajno okronali januarja, bodo letos predvidoma marca, tako se mandat 24. slovenski vinski kraljici Ani Pavlin, ki je že dve letu na vinskem dvoru Slovenije, podaljšuje še za nekaj mesecev.

Za osrednji sejem Agra na Pomurskem sejmišču napovedujejo, da bo kljub 60 letom ostala tradicionalno sveža in v mednarodnem prostoru pomemben dejavnik, ki spodbuja življenje z zemljo, rast posameznika in naravi prijazne družbe, samooskrbo ter preskrbo z varno, zdravo in naravi prijazno pridelano hrano. Sejemska država partnerica bo letos Japonska. 60-letno zgodovino sejma, v mestu penine in sejmov, bo mogoče spoznati tudi na posebni razstavi v radgonski knjižnici in na priložnostni sejemski razstavi. Jubileju bo vsaj delno namenjena tudi tradicionalna 28. mednarodna slikarska kolonija “Vinogradi obeh bregov Mure 2022.”

Prva letošnja sejma, 12. Mednarodni sejem lovstva in ribištva in 6. Mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi Naturo ter tradicionalna Mednarodna razstava starodobnikov Avto-moto klasika, bosta od 8. do 10. aprila, že med 21. in 23. aprilom pa bosta 31. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti Megra ter 5. Mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga Green.