Pomurski sejem letos s štirimi sejmi in nekaterimi novostmi

Podobno kot že vrsto let je vodstvo Pomurskega sejma tudi letos, po prvem dejanju, kronanju kraljice, pripravilo srečanje z novinarji, kjer so predstavili dogajanja v minulem letu ter napovedali dogodke v letu 2019.
Predsednik uprave Janeza Erjavec svojih lanskih šest sejmov uvršča med najbolj bogate doslej, saj se je na njih predstavilo 2330 razstavljavcev iz 40 držav, ogledalo pa si jih je 155.000 obiskovalcev. Pomurski sejmarji za letos napovedujejo štiri sejme v dveh terminih in obljubljajo nekatere vsebinske novosti. Sploh pa so na Pomurskem sejmu z lansko sejemsko bero izredno zadovoljni, ker so zapolnili vse napovedane vsebine in dosegli načrtovani prihodek v višini dveh milijonov evrov neto, dobička za zdaj še ne morejo napovedovati, saj bilanca ni zaključena, Erjavec pa je opozoril tudi na plačilno nedisciplino.

Ko gre za leto 2019 bodo najprej med 12. in 14. aprilom v Gornji Radgoni organizirali bienalne sejme Lov, Ribolov in Naturo, ki so si po besedah Erjavca pri njih izborili domovinsko pravico in so jih dobro sprejeli tako ustanove s teh področij lovstva, ribolova ter aktivnosti in oddiha v naravi kot številne organizacije in društva. Ko gre za medical pa so se odločili, da bo slednja prireditev poslej bianalno vsako drugo leto, načrtujejo pa, da bi kljub temu pripravil kakšen posvet s medicinskega področja. Glavni poudarki na treh omejenih aprilskih sejmih bodo na varovanju narave, sožitju narave in človeka, doživljajskemu turizmu in izobraževanju mladih. Vrhunec sejma Lov bo 11. slovenski lovski dan, tradicionalno srečanje, namenjeno ozaveščanju javnosti o pomenu lova, lovstva in in trajnostne rabe naravnih virov. Sejem Naturo bo obogatil razstavni prostor sonaravnega bivanja, kjer bodo prikazali naravno gradnjo, opremo za dom, vrtnarjenje in urejanje okolice. Osrednjo predstavitev pa pripravlja Turistična zveza Slovenije, na njej bodo dejavnost in ponudbo predstavila turistična društva iz vse Slovenije. Sočasno bo potekala še razstava Avto-moto klasika, na kateri predstavljajo varovanje tehnične dediščine.

“Največji praznik lovstva, ribištva in prijateljevanja z neokrnjenim okoljem v sosedski regiji štirih držav bo v letu 2019 ponujal lovcem, kinologom, ribičem in drugim ljubiteljem narave novosti in ugodne nakupe lovske, kinološke in ribiške opreme, terenska vozila, oblačila, obutev ter druge izdelke za dobro počutje v naravi. Glavni poudarki spremljajočih razstav in predstavitev bodo na varovanju narave, sožitju narave in človeka, doživljajskem turizmu in izobraževanju mladih. Strokovne prikaze pripravljajo krovne slovenske stanovske organizacije, ki skrbijo za sožitje človeka z naravo ter vzgojo mladih generacij naravovarstvenikov. Lovska zveza Slovenije se bo predstavila na osrednjem razstavnem prostoru z različnimi razstavami in stanovskim dogajanjem. Vrhunec strokovnega druženja bo 11. Slovenski lovski dan, tradicionalno srečanje, namenjeno ozaveščanju javnosti o pomenu lova, lovstva in trajnostne rabe naravnih virov. LZS organizira državno tekmovanje v oponašanju jelenjega rukanja, dogajanje pa bodo popestrili tudi nastopi lovskih rogistov in pevskih zborov ter predstavitve lovskih psov. Lovsko kinološko društvo Maribor pripravlja Državno razstavo psov vseh lovskih pasem – CAC,” je dejal Erjavec, ki je dodal, da bo v tridnevnem dogajanju tudi veliko dogajanj zanimivih za širšo javnost, med njimi tudi tradicionalno mednarodno tekmovanje v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Drugič zapovrstjo pa bo potekalo mednarodno ocenjevanje divjačinskih salam.

Letošnji, 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, paradni sejem Pomurskega sejma, ki ima od novembra novo predsednico, ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandro Pivec, ki je nalogo prevzela od prejšnjega kmetijskega ministra, bo med 24. in 29. avgustom, in sicer pod sloganom “Sejem nove generacije.” Na sejmu konec avgusta pričakujejo več kot 1.800 razstavljavcev iz kakšnih 35 držav, v ospredju bodo digitalno in natančno kmetijstvo, digitalizacija v agroživilstvu in drugih novih tehnologijah, mednarodno gospodarsko sodelovanje, generacijska pomladitev, hrana iz bližine, ekološko kmetijstvo in krožno gospodarstvo. Veliko pozornosti bodo namenili tudi evropski kmetijski politiki ter strokovnim razstavam in vzorčnim nasadom, za katere je vedno večje zanimanje. “Razstavljavci bodo ponudili najboljše informacije in izdelke s področja tehnologij za pridelavo in predelavo. Obiskovalci bodo lahko videli, otipali in preizkusili vrhunsko tehniko in mehanizacijo za kmetijstvo, gozdarstvo, sadjarstvo, vinogradništvo in predelavo živil. Okusili bodo lahko najboljše, kar ponujajo kmetje, živilci in vinarji iz Slovenije in sveta. Prikazani bodo programi embalaže, sodobnih kmetijskih gradenj, orodij in opreme, klimatizacijske tehnike, izrabe obnovljivih virov energije pa tudi izdelki domače in umetnostne obrti,” je dejal prvi mož Pomurskega sejma.

Posebej bo zanimiv dan Pomurja, oračev in mladih kmetov, pa dan podeželske mladine, čebelarjev, gozdarjev in gozda ter kmetijske tehnike, dan živilcev, govedorejcev, veterinarjev, Porabja in semenarjev. Torek, 27.8. bo posvečen sadjarjem, KGZ Slovenije, konjerejcem, vinogradnikom in vinarjem, turističnim kmetijam in Madžarski. Sreda bo dan slovenskih zadružnikov, prašičerejcev, kmetijsko živilskega šolstva, rejcev drobnice in dan avstrijske Štajerske. V četrtek pa bodo na svoj račun prišli podaniki naravnih parkov, ekološkega kmetijstva, sejemskih vrtov in pridelovalci zelenjave. Tradicionalno bodo sejem spremljale strokovne razstave avtohtonih pasem domačih živali, goveje živine, konj, drobnice, prašičev, perutnine, malih živali in rib. Obiskovalce bodo očarali vzorčni nasadi avtohtonih in tradicionalnih sort kmetijskih rastlin, permakulturno – biodinamični vrt s hiško iz slamnatih bal, učni poligon Zeleni dragulji narave s prikazom krožnega gospodarstva, z vrtninami, hmeljem, industrijsko konopljo, dišavnicami in zelišči ter seveda vse bogatejši gozdno parkovni nasad s sejemsko učno gozdno potjo. V vzorčne vrtove bodo vabile praktične delavnice, na maneži se bodo vrstile revije in predstavitve živali in njihovih rejcev.

Sejem AGRA bo pristno družaben s srečanjem mladih kmetov, 21. državnim sekaškim tekmovanjem lastnikov gozdov, 51. srečanjem ob dnevu avstrijske Štajerske, s tekmovanji v plesanju polke in v vlečenju vrvi, z nogometno tekmo slovenske vinske reprezentance, s srečanjem sommelierjev, vinskih vitezov, 10. srečanjem starodobnikov Steyr ter številnimi zanimivimi aktivnostmi za otroke. Da bo AGRA v letu 2019 ponovno najpomembnejši tovrstni dogodek v tem delu Evrope, pritrjujejo tudi anketne raziskave. Kar 96,8% razstavljavcev je potrdilo, da je sejem zanje poslovno uspešen. Ob vse večjem interesu novih podjetij za predstavitve, pa je sodelovanje v letu 2019 zagotovila tudi velika večina sedanjih partnerjev.

Letos bo Pomurski sejem pripravil šest strokovnih mednarodnih ocenjevanj, mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, medu, kmetijske mehanizacije in opreme ter največje Vino Slovenija. Lani so skupno ocenili 1315 izdelkov. Maja bo pod njihovim okriljem slikarska kolonija, doslej je to bilo “Vinogradi obeh bregov Mure,” letos pa “Most na Muri.” Erjavec je tudi povedal, da bodo letos oglede sejma Agra organizirali iz Kopra, Nove gorice, Kranja, Novega mesta, Ljubljane, Celja in Maribora … Pomurski sejem bo v letu 2019 aktivno sodeloval v projektih Mesta sejmov in penine Gornja Radgona, v Združenju evropskih kmetijskih sejmov EURASCO in z Društvom agrarnih novinarjev Slovenije.