Pomurski poslanec Jožef Horvat o čezmejnih delavcih: “»korona nagrada« bo slovenskemu čezmejnemu delavcu v celoti šla v dohodninsko osnovo”

Vlada zaradi zajezitve posledic koronavirusa že pripravlja drugi paket ukrepov za pomoč ljudem in gospodarstvu. Vodja poslanske skupine NSi in pomurski poslanec Jožef Horvat je pri tem posebej izpostavil problem delavcev migrantov, ki na delo vsakodnevno hodijo v tujino. Bo slovenskemu čezmejnemu delavcu “korona nagrada” v celoti šla v dohodninsko osnovo? Horvat je prepričan, da bo.
“Vse države uvajajo različne »korona nagrade« za zaposlene, ki v času epidemije delajo. Deležni jih bodo torej tudi Slovenci, ki delajo v tujini in jih je po nekaterih podatkih več kot 60.000 (od tega jih okrog 30.000 dela v Avstriji).

Ponovno sem prisluhnil Sindikatu delavcev migrantov Slovenije. Več držav se je namreč odločilo za nagrajevanje delavcev z razbremenitvijo davka na plače. Ampak po trenutno veljavni ureditvi v Sloveniji bo »korona nagrada« slovenskemu čezmejnemu delavcu v celoti šla v dohodninsko osnovo in bo od nje moral plačati davek. To ga postavlja v deprivilegiran položaj.

Zato predlagam, da Vlada RS v interventni zakon PKP2 med drugim zapiše določilo, s katerim bo zagotovljena enakovredna in pravična obravnava vseh rezidentov. Vsi dodatki za vse, ki delajo v kriznih razmerah, morajo biti neobdavčeni,” je včeraj zapisal na svojem Facebook profilu.