Pomurski poslanec Jožef Horvat: “ARSO zavira izgradnjo pomurskega vodovoda”

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je na ministra za okolje in prostor Simona Zajca naslovil odprto pismo, kjer opozarja, da izgradnja projekta “Pomurski vodovod – sistem B” že sedaj zamuja, sklep Agencije RS za okolje (ARSO), s katerim se občinam nalaga izdelave dodatne študije celovite presoje vplivov na okolje, pa dokončanje projekta sedaj še dodatno zamika.
Kot opozarja Horvat bo izgradnja pomurskega vodovoda zagotovil priklop na vodovodno omrežje in dostop do zdrave pitne vode več tisočim gospodinjstvom, ki so izostala v prvi fazi gradnje tega projekta. Skupna vrednost projekta znaša 33,3 milijona evrov, večina od tega pa je iz sredstev evropske kohezijske politike.

»Po ocenah strokovnjakov bo izdelava študije celoten projekt zamaknila za najmanj osem mesecev, glede na naravo gradenj pa lahko pričakujemo najmanj enoletni zamik izvedbe projekta. S tem je več tisoč ljudi obsojenih na dodatno čakanje, nekaterim od njih morajo pitno vodo dostavljati kar z gasilskimi cisternami. Gre za demografsko občutljivo območje in brez ustrezne preskrbe s pitno vodo se bo iz krajev izselilo še več, predvsem mladih in perspektivnih ljudi. Kot pomurski poslanec ob tem čutim veliko razočaranje in ne morem se znebiti občutka, da smo še kar »drugorazredni« žep naše države,” opozarja Jožef Horvat, ki je lani na majski seji državnega zbora predsednika vlade izzval s poslanskim vprašanjem na to temo, posledično pa so se nato le našla manjkajoča sredstva v proračunu in se je projekt uspešno nadaljeval.

V odprtem pismu zato sedaj Jožef Horvat ministra prosi, da se aktivno vključi v razrešitev omenjene problematike in predlaga, da se organizira skupni sestanek med predstavniki ministrstva, ARSO ter drugimi soglasodajalci in župani, ki so vključeni v projekt. K dialogu vabi tudi predstavnike Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Vodovodni sistem B sicer združuje vodovodne sisteme dvanajstih prekmurskih občin: Beltinci, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Rogašovci, Tišina in Šalovci.

Celotno odprto pismo:

odprto-pismo-jozef-horvat