Pomurski policisti v štirinajstdnevni akciji zaznali 131 kršitev uporabe mobilnih telefonov med vožnjo

Med 10. in 23. januarjem 2022 je potekala nacionalna akcija Varno brez telefona. V tem času so policisti poostreno preverjali, ali med vožnjo vozniki telefonirajo oz. uporabljajo druge naprave in ugotovili kar 2.658 kršitev. Na območju Pomurja je bilo kršitev 131.
Policisti so v štirinajstdnevni akciji nadzirali tako uporabo mobilnih telefonov kot tudi drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Na območju Pomurja so tukajšnji policisti ugotovili 131 kršitev, v omenjenem času pa je bilo ugotovljenih tudi 34 kršitev vožnje pod vplivom alkohola, od tega 23 kršitev z več kot 0,52 mg/l.

“Policisti ponovno pozivamo vse udeležence v cestnem prometu vozite previdno ter zbrano, hitrost vožnje prilagodite razmeram na cesti,  uporabljajte varnostne pasove, med vožnjo ne telefonirajte in vozite trezni. Posebna pozornost naj bo namenjena pešcem, kolesarjem in voznikom enoslednih motornih vozil,” je zapisala Suzana Rauš, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Murska Sobota. Akcija bo znova potekala novembra.

Različne mednarodne raziskave najpogosteje navajajo štiri glavne skupine motilcev, ki med vožnjo odvračajo pozornost. Najvišje se pogosto uvršča prav uporaba mobilnega telefona:

  • mobilni telefoni (interakcije na družbenih omrežjih, snemanje, fotografiranje, pošiljanje sporočil, e-pošte, pogovori)
  • prilagajanje nastavitev vozila (radio, klimatska naprava, druge nastavitve v vozilu)
  • prehranjevanje in kajenje
  • osebna nega (česanje, ličenje …)

“Raztreseni vozniki, ki niso osredotočeni na dogajanje na cesti in ob njej, predstavljajo visoko tveganje za nastanek prometne nesreče. Tudi nevroznanstveni poizkus, ki ga je Agencija za varnost prometa izvedla v realnem cestnem okolju leta 2017, je pokazal, da so voznikovi možgani med vožnjo ob sočasni uporabi telefona bistveno bolj obremenjeni. Oči cesto sicer gledajo, toda možgani tega “ne vidijo”, saj je vidni korteks bistveno zmanjšan. Kaj vse se lahko zgodi ob takšni vožnji “na slepo«” že v petih sekundah, kolikor traja povprečno ukvarjanje s telefonom? Pri 50 km/h ob visokem tveganju za nastanek nesreče prevozimo več kot 70 metrov. Vožnja je kompleksna aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost,” so še sporočili iz Policije.

V skladu z zakonskimi spremembami, ki so začele veljati sredi avgusta lani, je za uporabo mobilnega telefona med vožnjo za voznike motornih vozil po novem predpisana globa 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa globa za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.