Pomurski otroci bodo vendarle lahko počitnikovali v Baški!

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki se zaveda kaj za otroke pomenijo lepe počitnice, se ne bo izneveril tradiciji niti v letu 2020, čeprav bo situacija, zaradi Covid-19 bistveno drugačna kot v prejšnjih letih. ZZZS bo prispeval po 277,70 evrov za 581 otrok; Brezplačne počitnice tudi za otroke zaposlenih v nekaterih podjetjih.
Pomoč ZZZS, v času ko je socialna stiska mnogih družin še vedno visoka, je trenutno potrebna bolj kot kadarkoli doslej. In zato bo ZZZS letos že tradicionalno sofinanciral zdravstveno letovanje otrok iz vse države, ki so po strokovnem mnenju zdravnikov šibkejšega zdravja. Organizatorji letovanj, predvsem gre za Društva prijateljev mladine (DPM), ki jih je skupaj 47, zavod pa jih je izbral z razpisom, bodo pri izbiri otrok za letovanje poleg mnenj zdravnikov upoštevali tudi socialni položaj njihovih družin. Skoraj desetina omenjenih otrok izvira iz pomurske regije, kjer je socialna stiska še bolj opazna kot po nekaterih drugih območjih po državi. Zato se zanimanje za zdravstveno letovanje otrok iz leta v leto povečuje. Nič manj povpraševanja ne bo niti letos, čeprav je epidemija Covid-19 močno vplivala na mnoge ljudi, še posebej na družinske proračune.

DPM Murska Sobota je že razpisalo termine, ko se bo zdravstvenega letovanja iz pomurske regije lahko udeležilo 581 (UE Gornja Radgona – 100, UE Lendava – 112, UE Ljutomer – 92 in UE Murska Sobota – 277) otrok. ZZZS bo za enajstdnevno (deset nočitev) letovanje pomurskih otrok v mladinskem počitniškem domu v Baški na otoku Krku, prispeval 277,70 evrov na otroka. V DPM Murska Sobota, ki je bilo tudi letos izbrano za organizatorja letovanja, so veseli, da zavod spet pomaga pri organizaciji letovanja za otroke. Polna cena letovanja, vključno s prevozom, kompletno prehrano, zavarovanjem in organizirano zdravniško službo je sicer 375 evrov, kar pomeni, da bodo morali starši ali sponzorji primakniti 97,30 evra po otroku. Seveda bodo za nekaj otrok potrebna sredstva primaknile tudi lokalne skupnosti, zanimivo pa tudi nekatere gospodarske družbe, ki že običajno poskrbijo za celotno plačilo letovanja nekaj otrokom svojih delavcev. Za nekaj otrok naj bi celoletne počitnice pokrilo tudi lokalno Društvo prijateljev mladine, kar pomeni, da bo v Baški tudi letos počitnikovalo vsaj 600 mladih Prekmurcev in Prlekov. Kot so sporočili iz DPM Murska Sobota, bodo letošnje počitnice potekale pod posebnimi pogoji in navodili nacionalnih inštitutov za javno zdravje Slovenije in Hrvaške.

Sicer pa, zdravstvenega letovanja “Baška 2020” za otroke iz pomurske regije se lahko udeležijo le tisti otroci in šolarji stari med 5 in 19 let, ki imajo v medicinski dokumentaciji zapise o večkratni hospitalizaciji (najmanj dvakrat v času od 1.3.2019 do 7.2.2020) ali so bili pogosteje bolni (zapis v medicinski dokumentaciji več kot dvakrat v času od preteklega razpisa. Letošnje zdravstveno letovanje v Baški traja 11 dni bo za pomurske otroke potekalo v petih izmenah, in sicer: Upravna enota Murska Sobota l (od 1.7.2020 do 11.7.2020); Upravna enota Gornja Radgona (11.7. – 21.7.); UE Ljutomer (21.7. – 31.7.); UE Lendava (31.7. – 10.8.2019) in UE M. Sobota II (10.8. – 20.8.).