Pomurski galop letos v Dolgi vasi

Društvo ljubiteljev konj iz Lendave pripravlja 5. avgusta prireditev Pomurski galop 2017. Šlo bo za drugo galopsko dirko in veliko konjeniško prireditev v Lendavi. Teren že pospešeno pripravljajo.
Zaradi neuradno nekakšnega spora organizatorja te konjeniške prireditve z lastnikom zemljišča nasproti Term Lendava, se bo priljubljena prireditev Pomurski galop letos 5. avgusta namesto v Lendavi, odvila v Dolgi vasi, tik ob tamkajšnjem nogometnem igrišču. Organizatorji prireditve so teren pričeli pripravljati že v minulih dneh, danes pa bo bodoče tekmovališče obiskal geodet, ki bo natančno izmeril tekmovališče. Na podlagi meritev bodo organizatorji lahko pričeli s pripravo.

Organizatorji so sicer z iskanjem primerne lokacije imeli kar nekaj dela, preizkusili pa so tudi idejo, da bi dirka bila izvedena na spidvej stadionu v Petišovcih. Ta zamisel je na žalost kar kmalu padla v vodo, saj so na spidvejišču preozki zavoji, ki bi za konje pomenili precejšnjo težavo, kar je ugotovil tudi sodnik tekmovanja. Tako so se po večih ogledih naposled odločili za lokacijo v Dolgi vasi.

Zemljišča za prireditev je brez večjih težav prispevalo pet lastnikov. Gre za kmetijske površine, ki bodo po končani prireditvi vrnjene, svojo pomoč pa je pri organizaciji ponudila tudi tamkajšnja krajevna skupnost in se v organizacijo tudi aktivno vključila. Tudi Dolgovaščani so prireditev sprejeli z velikim odobravanjem, saj se zavedajo, da bo prireditev v to naselje privabila več tisoč obiskovalcev, kar je nenazadnje tudi več kot odlična promocija naselja.

V Dolgo vas med tri in pet tisoč obiskovalcev

Na takšni prireditvi se ne uporablja biča in ostrog, je pa obvezna uporaba vseh zaščitnih elementov tako tekmovalca, konja kakor tudi proge. Organizatorji pričakujejo med tri pet tisoč obiskovalcev, za prireditev pa je že izdelan načrt poteka in strokovno vodstvo s sodniki iz Budimpešte.

V času med predtekmovalnimi dirkami in finalom zvečer, bo za gledalce poskrbljeno s konjeniškimi predstavami. Na odru, pa se bodo zvrstile folklorne skupine in pomurski tradicionalni izvajalci. V kotičku za otroke, pa bo poskrbljeno za zabavo najmlajših. Na prodajnih pultih se bodo zvrstili ponudniki tradicionalne obrti in eko produktov. Poskrbeli bomo za osvežilne pijače in tradicionalno kuhinjo. Po pozno popoldnevni podelitvi priznanj zmagovalcem, pa bo poskrbljeno za zabavo na odru in prireditvenem prostoru.

Dirka v galopu je dolga 1100 metrov, tekmovalci pa bodo nastopili v dveh kategorijah: Najprej bodo dirkali predstavniki madžarske manjšine, nato slovenski jahači, saj bo zmagovalec predstavljal Slovenijo na galopu v Budimpešti.

15.000 evrov sredstev za organizacijo je prispevala Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, 10.000 evrov sklad Bethlen Gábor iz Madžarske, preostali denar pa Madžarsko ministrstvo za kmetijstvo, lokalni sponzor in posamezne pomurske lokalne madžarske samoupravne narodne skupnosti.