Pomurske mlekarne: V Hongkong bodo letos izvozili 1,5 do 1,8 milijona litrov trajnega mleka

V Pomurskih mlekarnah letno pridelajo 65 milijonov litrov surovega mleka. Podjetje je leta 2015, tik pred stečajem prevzel Robert Serec, Pomurske mlekarne pa so pod njegovim vodstvom uspešno prebrodile postopek prisilne poravnave. Pomurske mlekarne, so prejšnji mesec dobile novega solastnika, avstralskega poslovneža slovenskih korenin Anthonyja Tomažina. Do sedaj je lastnik pomurskih mlekarn v celoti bila Delavska hranilnica oz. njena hčerinska družba, DH Storitve, ki je sedaj “le” 40-odstotni lastnik.
Že pred prihodom Roberta Sereca so predstavniki Slovenije in Kitajske parafirali protokol glede veterinarskih in zdravstvenih zahtev za mlečne izdelke. Z ministrstva so poklicali nekdanjega direktorja Lanščaka, da bi jih najavili za kratek ogled mlekarn. Ta jim je odvrnil, da nimajo ambicij izvažati na Kitajsko. Načrti takrat novopečenega direktorja pa so bili že od začetka drugačni. Vedno ga je zanimal kitajski trg, zato so ga nemudoma začeli intenzivneje proučevati. Tako so se s pomočjo ministrstva dogovoril za nov sestanek s kitajsko delegacijo, ki je, kot kaže, bil uspešen.

V Hongkong bodo Pomurske mlekarne letos izvozile približno 1,5 do 1,8 milijona litrov trajnega mleka, kar je med 75 in 90 zabojnikov. To je sicer precejšnja rast izvoza, saj so leta 2015 tja izvozili le 300 tisoč litrov mleka. Mleko Pomurskih mlekar je trenutno na voljo v luksuznih hotelih in luksuznih poslovnih stavbah, trenutni direktor pa ne skriva želje, da bi z mlekom radi prodrli še v druge dele Kitajske. Pri tem poleg regije stavijo tudi na Daljni vzhod, denimo Tajvan.

Pomurske mlekarne dnevno “obišče” pet do deset tovornjakov s 15 do 20 tisoč litrov velikimi cisternami. Mleko kupujejo od okrog 1000 slovenskih kmetov, največ od teh jih je iz pokrajine ob Muri. Okrog 15 odstotkov mleka kupijo na (tujih) trgih EU. Na računalniško vodeni avtomatizirani in robotizirani polnilni liniji predelajo 120 tisoč litrov trajnega mleka na dan. Paradni izdelek Pomurskih mlekar je maslo, s katerim obvladujejo 60 odstotkov slovenskega trga. V Sloveniji imajo stroj za kontinuirano izdelavo masla samo Pomurske mlekarne, v eni izmeni pa lahko izdelajo od 3 do 7 ton masla.

“Želim, da ta družba spet postane tisto, kar je bila v najboljših časih, da bo ponos Pomurja,” pravi direktor Pomurskih mlekarn Robert Serec, ki dodaja, da so najuspešnejša mlekarna v Sloveniji po dobičku na zaposlenega in da jim to ni uspelo na račun nizkih cen mleka.