Pomurske mlekarne poplačale vse upnike tri leta pred rokom, podjetje znova raste

V Pomurskih mlekarnah letno pridelajo 65 milijonov litrov surovega mleka. Podjetje je pred dvema letoma, natančneje julija 2018 prevzelo podjetje RRC in sicer preko podjetja v lasti avstralskega poslovneža slovenskih korenin Anthonyja Tomažina, leto pred tem je bilo podjetje v prisilni poravnavi. Do takrat je lastnik pomurskih mlekarn v celoti bila Delavska hranilnica oz. njena hčerinska družba DH Storitve.
Težki časi za podjetje Pomurske mlekarne so mimo. Po tem, ko je podjetje v sredini leta 2018 prevzel avstralski poslovnež slovenskih korenin Anthonyi Tomažin, je slednje že bilo v fazi prisilne poravnave, katera pa je bila pred dobrim tednom za upnike ugodno zaključena in sicer kar tri leta pred rokom. Zadnji kupček denarja, šlo je za tri milijone evrov, so upniki prejeli minuli četrtek. Podjetje je tako prosto bremen in lahko brez težav nadaljuje z delom in rastjo, katero že beležijo. Prisilna poravnava je sicer podjetje stala visokih 11,1 milijona evrov.

Letos so bojda prihodke povečali za dobro desetino, kar pomeni na okrog 40 milijonov evrov, dobička v bruto izkazu pa so imeli slab milijon in tristo tisočakov. Pomurske mlekarne imajo trenutno 135 zaposlenih, s povprečno bruto plačo okrog 1.620 evrov. Paradni izdelki so še vedno trajno mleko, maslo, skuta in razni siri. Samo z maslom obvladujejo okrog 60 odstotkov slovenskega trga.  V Sloveniji imajo stroj za kontinuirano izdelavo masla samo Pomurske mlekarne, v eni izmeni pa lahko izdelajo od 3 do 7 ton masla.

Podjetje je med drugim prejelo mednarodni certifikat kakovost IFS 6.1, kar so vrata v nekatere zahodnoevropske trgovske verige. Podjetje je s svojimi proizvodi poznano tudi v prostoru nekdanje Jugoslavije. Pomurske mlekarne dnevno “obišče” pet do deset tovornjakov s 15 do 20 tisoč litrov velikimi cisternami. Mleko kupujejo od okrog 1.000 slovenskih kmetov, največ od teh jih je iz pokrajine ob Muri, podjetje pa je doseglo cilj izključno slovensko mleko. Še pred leti so ga iz tujine uvozili za dobrih 15 odstotkov.

“V Pomurskih mlekarnah neprestano vlagamo tudi v posodobitev in širitev proizvodnih zmogljivosti. V podjetju že vrsto let usmerjamo svoje aktivnosti k doseganju ciljev prehranske strategije Slovenije. V okviru zavez odgovornosti nenehno razvijamo nove izdelke in izboljšujemo njihovo hranilno vrednost. Izboljšanje sestave živil predstavlja dolgotrajen proces, ki terja veliko zavzetost, odgovornost in inovativnost zaposlenih,” so zapisali pri podjetju.