Pomurske mlekarne, glede na leto 2019, lani skoraj potrojile dobiček

Pomurske mlekarne so so tretja največja mlekarna v državi. Predelajo okrog 55 milijonov litrov mleka letno, po prisilni poravnavi pred leti pa trenutno beležijo dobre in predvsem uspešne čase. Lansko leto so, glede na leto 2019, svoj dobiček povečali skoraj trikrat, prihodke od prodaje pa so povečali za okrog desetino.
Trenutni direktor Pomurskih mlekarn, avstralski Slovenec, poslovnež Anthony Tomažin je podjetje kupil pred dvema letoma ter uspešno izpeljal prisilno poravnavo in to celo pred danim rokom. Podjetje je bilo tik pred stečajem, vprašljiv je ob tem prav tako bil status zaposlenih. Za tak preobrat je seveda bila potrebna cela vrsta ukrepov, je Tomažin dejal za Finance, sledile so naložbe v širitev in posodobitev zmogljivosti ter predvsem zavzeto delo vseh zaposlenih. Trenutno povečujejo zmogljivosti za proizvodnjo masla. Lani decembra so ga pridelali 240 ton, običajno je ta številka decembra bila med 150 in 170 tonami. Mleko kupujejo izključno v Sloveniji, imajo 160 zaposlenih, lani je bil odplačan zadnji del od 11,1 milijonov evrov dolga iz prisilne poravnave, začete leta 2017.

Kot je dejal Tomažin, so Pomurske mlekarne bile podjetje, ki je bilo zaspano. Ni bilo vlaganj, bilo je tudi kadrovsko podhranjeno. Tomažin je na novo zaposlil kar 40 ljudi, pričeli so z vlaganji in se osredotočili na proizvodnjo izdelkov, ki so donosni, ob tem pa okrepili razvoj novih. Lani so na trg lansirali mleko brez laktoze, še pišejo Finance, okrepili proizvodnjo sira zbrinc pod znamko Princ, lansirali kremaste jogurte z manj sladkorja in na trg poslali čokoladni šejk brez glutena, z dodanimi vitamini in vlakninami. Čakali niso niti pri embalaži. Ta je prenovljena, sedaj privlačnejša, uvajajo pa tudi manjša pakiranja denimo sirov. Na trg bodo vstopili z  alternativnimi rastlinskimi napitki. Po ovsenem riževem napitku sledi še mandljev. Ti napitki imajo med 18- in 2o-odstotni tržni delež v kategoriji mlečnih in rastlinskih napitkov, pišejo Finance. Za rižev napitek so prejeli tudi evropski certifikat. 

Podjetje na tujih trgih ustvari 15-odstotkov prihodkov, lani so jih skupno ustvarili dobrih 39 milijonov. Podjetje bo že kmalu iz lastnih sredstev nabavilo pakirno linijo za sveže izdelke, kot so jogurti, v vrednosti 5,5 milijonov evrov, lanski poslovni rezultat pa želijo še izboljšati.