Pomurske lekarne odgovarjajo, da dežurstva ne bo

Občinski odbor Socialnih demokratov Lendava je, na svoji zadnji seji predsedstva obravnaval pobudo občanov, da bi nova lekarna v Lendavi postala tudi dežurna lekarna. Pobudo so posredovali tudi vodstvu Pomurskih lekarn, a te odgovarjajo, da dežurstva ne bo.
Pred kratkim se je v Lendavi odprla nova Lekarna. Poleg te v Mlinski ulici, sta uporabnikom sedaj na voljo dve lekarni a nobena izmed njiju ni dežurna. Dežurstvo zagotavlja le lekarna v Murski Soboti, ki je tudi edina v regiji, ki opravlja takšno dejavnost. Vodstvo pomurskih lekarn je odgovorilo občinskemu odboru SD Lendava, iz odgovora pa je moč sklepati, da v Lendavi dežurne lekarne ne bo.

“Pogodba o izvajanju programa lekarniške dejavnosti za obdobje 2015 – 2019, sklenjena z Zavodom za zdravstveno zavarovanje predvideva, da dežurno službo za lekarniško dejavnost na območju Pomurja opravlja naš zavod v lekarni Murska Sobota. S to pogodbo oziroma dogovorom je opredeljena tudi višina sredstev, ki jih za tak obseg dežurne službe prizna Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije,” pojasnjuje Ivan Zajc, v.d. direktorja Pomurskih lekarn.

Kot v nadaljevanju navaja Zajc, se srečujejo z zahtevami po dežurstvu v praktično vseh večjih krajih po Pomurju, pri čemer se ne soočajo le s problemom financiranja tega dela, ampak tudi s pomanjkanjem strokovnega kadra, magistrov farmacije, ki delo v dežurstvu lahko opravljajo. Seveda pa težava ni zgolj financiranje, temveč tudi zakonodaja, ki veleva, da je v vsaki od območnih enot Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ena dežurna lekarna.

“Kljub vsemu naštetemu, pa v svojih letnih planih in načrtih načrtujemo naše odpiralne čase narediti prijaznejše uporabnikom naših storitev,” še doda Zajc. Ta še doda, da v lekarnah v Lendavi v letu 2018 planirajo povečanje sredstev in kadrov za podaljšanje delovnih časov.

 • Mislim

  Kdo je obljubljal, da bo ta lekarna dežurna? Mislim da se delajo malo norca iz nas. V tako imenovanem komunizmu je bila lekarna dežurna celo noč. Na Kranjčevi.

 • Vem

  Zaprite to bajto, kaj bomo z dvema? Škoda lepih dreves, ki ste jih uničili za prazen nič.

  • yeap

   a pomisliš kdaj na tiste ki komaj hodijo pa jim je ta lekarna pri roki,plus tista lekarna nima ravno nekam dosti parking prostora v centru ???

 • mirem

  priročna je, ko si pri zdravniku in dobiš recept. čeprav (zobo)zdravnik ne bostaja le v tem delu mesta. vendar se da marsikaj kupiti tudi brez recepta, nenazadnje pa je tista vendarle v centru mesta. največja bedarija pa je to, da je v soboto odprta samo ta, ko se k zdravnikom ne hodi (dežurstvo je drugo, to ni kot med tednom). za vikend pa narod ja nakupuje v centru mesta, v trgovskih centrih spar, mercator, tedi…, torej kjer je promet. potem želi človek še v lekarno in samo zaradi tega mora v to novo. pa raje ne bom šel, če ni nujno, zlasti če nimam avta. kje je tu smisel, da zaprejo lekarno v centru mesta v soboto, ko in kjer se obrača največ ljudi?! kreteni(zem)!