Pomurska salamiada: Prvo mesto v Boračevo, Drugo v Črenšovce in tretje v Beltince

Čeprav jim je, enako kot tudi v letu 2020, močno ponagajala epidemija koronavirusa, je Turistično društvo Radenci, ob upoštevanju ukrepov NIJZ, organiziralo in izvedlo tradicionalno Pomursko salamiado, ki je letos potekala že petindvajsetič.
Iz epidemioloških razlogov je bil letošnji program pomurske salamiade okrnjen in omejen le na strokovno ocenjevanje salam, seveda ob upoštevanju aktualnih ukrepov in omejitev zbiranja. Letos prijavnine ni bilo, salamarji pa so svoje domače izdelke večinoma pošiljali po pošti. Organizatorji so z udeležbo zadovoljni, saj so prejeli kar 26 vzorcev, čeprav je to manj kot polovica običajnih vzorcev izpred epidemije. Po ocenah strokovne ocenjevalne komisije, je najboljšo salamo letos naredil Viktor Zemljič iz Boračeve. Drugo mesto je osvojila salama Martina Tivadarja iz Črenšovcev, tretje mesto pa je pripadlo salami Milana Kolarja iz Beltincev.

Najbolje uvrščeni tekmovalci Pomurske salamiade se bodo udeležili finala slovenskih salamiad, če bo slednja sploh organizirana. V TD Radenci upajo, da jim bo uspelo tradicionalni dogodek v naslednjem letu organizirati tako, da bodo lahko najboljše razglasili na zaključni prireditvi v hotelu Radin ob zvokih plesne glasbe ter se jim tako tudi osebno zahvalili za sodelovanje. Mimogrede, letos bodo vsi udeleženci podrobne rezultate in priznanja prejeli po pošti.

Za konec pa še nekaj številk, ki so jih organizatorji zabeležili do sedaj. Na vseh 25 pomurskih salamiadah je bilo ocenjeno skupaj 1676 vzorcev salam, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 454 salamarjev. Od vseh sodelujočih na pomurskih salamiadah je bilo 91 salamarjev uvrščenih na slovenske finalne salamiade, letošnji prvak Viktor Zemljič že osemkrat.

Kakorkoli že, dosedanji zmagovalci pomurskih salamiad so: I. salamiada: Ignac Jakomina (Črenšovci); II. in III. salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci), IV. salamiada: Feliks Petek (Črešnjevci); V. salamiada: Sandi Jerenec (Boračeva); VI., VII. in VIII. Salamiada: Marjan Kralj (Ihova); IX. Salamiada: Milan Janežič (Škocijan), X. Salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci); Xl. Salamiada: Milan Belec (Železne dveri); XII. Salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci); XIII. salamiada: Darko Hlupič (Slovenj Gradec); XIV. salamiada: Milan Pečnik (Gotovlje, Žalec); XV. salamiada: Darko Hlupič (Slovenj Gradec); XVI. salamiada: Jan Halec Kralj (Ihova); XVII. XVIII., XIX. in XX. salamiada: Milan Kolar (Beltinci); XXI. Salamiada: Andrej Kardinar (Lutverci), XXII. salamiada: Edi Štanta (Podgrad); XXIII. salamiada: Viktor Zemljič (Boračeva) XXIV. Salamiada: Branko Trstenjak (Radenci); XXV. Salamiada: Viktor Zemljič (Boračeva).

Viktor Zemljič