Pomurska raziskovalna nagrada za leto 2018: Čentibčanka Monika Horvat z najboljšim delom s področja naravoslovja in tehnike

Pomurska izobraževalna fundacija – PIF je že sedemnajsto leto zapored podelila nagrade za najboljše pomursko diplomsko oz. magistrsko delo s področja naravoslovja in tehnike, magistrsko delo s področja družboslovja in humanistike značaja in doktorsko disertacijo.
Ob materialni vrednosti nagrada pomeni tudi veliko moralno spodbudo in prejemnikom zagotavljala ugled, ne le v domači regiji temveč tudi širše. Za dosego tega je zelo pomemben izbor nagrajencev, zato je ta naloga že tradicionalno zaupana pomurskim akademikom članom Pomurske akademije PAZU. Tudi letos so nagrade potovale v prave roke, je povedal pom. akad. dr. Mitja Slavinec, predsednik uprave PIF, saj so imeli recenzenti težko delo pri izbiri najboljših.

Slavnostne podelitve sta se udeležila dva recenzenta, pom. akad. dr. Branko Škafar in pom. akad. dr. Venčeslav Kaučič, poleg njiju so v podporo prejemnicam prišli županja Občine Črenšovci, Vera Markoja, podžupan Občine Lendava dr. Mihael Kasaš in župan MO Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, ki je prisotne tudi nagovoril. Prav tako se je podelitve udeležil prof. dr. Drago Kočar iz UL FKKT, kjer sta doštudirali kar dve prejemnici, in sicer dr. Sara Drvarič Talian in Monika Horvat.

Pom. akad. dr. Klaudija Sedar je v svojem govoru čestitala vsem petim prejemnicam in jim zaželela vse dobro na njihovi nadaljnji poti. Župan MO Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, je ponosen na znanje, ki ga premore naše malo Prekmurje, saj se lahko kosamo z marsikom. Vzpodbudni govor prejemnicam je namenil tudi predsednik PAZU in uprave PIF, pom. akad, dr. Mitja Slavinec, ki je spomnil prejemnice, naj nikoli ne odnehajo razmišljati in raziskovati, saj jih bo to pripeljalo do uspeha in dobre službe. Nagrada bo naslednje leto postala polnoletna. Proslavila je že ogromno generacij uspešnih ljudi in tako bo tudi v prihodnje.

Dobitniki Pomurske raziskovalne nagrade za leto 2018:

– nagrado za najboljše delo s področja naravoslovja in tehnike je prejela
MONIKA HORVAT

– nagrado akademika Antona Vratuše za najboljše magistrsko delo s področja družboslovja in humanistike sta prejeli:
VIKTORIJA LIPIČ IN MAJA KUMIN

– nagrado za najboljšo doktorsko disertacijo sta prejeli
DR. SARA DRVARIČ TALIAN in DR. GABRIJELA HORVAT

FOTO: Pif.si