Pomurska podjetja, med katerimi so tri iz Lendave, bolnišnici Murska Sobota podarila ventilator in zaščitne komplete

Podjetja, člani Pomurske gospodarske zbornice, so zbrala denar za nakup kliničnega ventilatorja Hamilton C3 (medicinski ventilator oz. naprava za umetno predihavanje pljuč) in 16 kompletov posebne varovane opreme za zdravstveno osebje, ki jih je bolnišnica dobila predvčerajšnjim.
Akcija je stekla prejšnji petek, ko sta predsednik in direktor zbornice na prošnjo vodstva bolnišnice pozvala podjetja k skupni donaciji članov zbornice za nakup omenjenega ventilatorja in 16 kompletov osebne varovalne opreme za zdravstveno osebje. Ventilator stane 40 tisoč evrov in bo dobavljen maja. “Aparat je nujen pri predihavanju najtežjih bolnikov, ki sami ne morejo več dihati. Bolniku v sapnik vstavijo cevko (postopek imenujemo intubacija) in ga priklopijo na ventilator, ki poganja zrak v pljuča,” so pojasnili v regijski bolnišnici.

16 kompletov opreme skupaj stane 40.500 evrov. Po standardih Svetovne zdravstvene organizacije so namenjeni za delo v enotah intenzivne terapije in zagotavljajo najvišjo stopnjo varovanja  zdravstvenega osebja. Najbolj zanesljivo zaščito predstavljajo t. i. osebni prečiščevalci zraka, ki jih uporabljajo tudi v enoti intenzivne terapije Infekcijske klinike Univerzitenega kliničnega centra Ljubljana. Po zagotovilih predstojnice oddelka za perioperativno medicino Irene Drožina ta varovalna oprema ustrezno zaščiti zdravstveno osebje, ki je med opravljanjem svojega poklica stalno neposredno izpostavljeno okužbi z novim koronavirusom Sars CoV-2.

Akcijo je usklajevala Pomurska gospodarska zbornica in k sodelovanju privabila podjetja:

Elrad International, Carthago, Radenska, Varis Lendava, Virs in Transpak, Gea Vipoll, Megras, skupina Arcont, Zavarovalnica Triglav – OE Murska Sobota, Sava Turizem, Paradajz, Medicop, Panvita, Pomgrad, Xal, Murexin – Kema, Lek Veterina, Elektromaterial Lendava, Hakl IT, Kodila, Terme Vivat, Mlinopek, Proconi, Rosenbauer, Radgonske gorice, Osem, Var, Friško, Saubermacher Slovenija, TKO, Ocean Orchids, Saubermacher Komunala Murska Sobota, Roto, Teleing gradnje, Pomurski sejem, Pharmamed, First, Nafta Strojna, Helos in Barting.

Pred imenovano akcijo zbiranja sredstev so bolnišnici že donirala podjetja:

Odvetniška zbornica Slovenije, Cleangrad, Lek, Arcont, Vigros, Vinko Aleš Šnurer in Cvetko.

“V bolnišnici se vsem donatorjem zahvaljujemo za izjemno velik in pomemben prispevek za zdravstveno oskrbo v Pomurju ter cenimo solidarnost v boju proti koronavirusni bolezni,” so še zapisali.