Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost našla nove prostore

Madžarsko zunanje ministrstvo je ta mesec poravnalo celotno kupnino za stavbo na Glavni ulici 7. Gre za meščansko hišo tik ob lendavskem Okrajnem sodišču, kamor se bo iz Glavne ulice 124 preselila Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, uredništvo tednika Népújság ter še dva zavoda.
Trgovina Kmetijske zadruge Lendava in stara meščanska hiša, gre za stavbo na Glavni ulici 7, ki se stika z lendavskim Okrajnim sodiščem, ki sta do sedaj bili v lasti Kmetijske zadruge Lendava, sta dobili novega lastnika. To je postalo madžarsko zunanje ministrstvo, ki je stavbi kupilo za potrebe Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti ter tudi za potrebe uredništva tednika Népújság, zavoda za kulturo in zavoda za regionalni razvoj madžarske narodnosti Lendava. Vsi zavodi sedaj domujejo na Glavni ulici 124, gre za stavbo nekdanjega zdravstvenega doma, v kleti katere je nekoč deloval tudi Pomurski madžarski radio.

Kot nam je pred časom že dejal Ferenc Horváth, predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, si novih prostorov želijo že dolgo, saj je trenutno domovanje v slabem stanju, ti pa so imeli za namen nakupa objektov in prenovo na voljo 700 milijonov forintov, kar je nekaj več kot 2,1 milijona evrov. “Madžarska vlada in Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost tudi v nadaljnje strmita k uspešnemu sodelovanju, saj madžarska vlada krovno organizacijo smatra za dobro strateško partnerico,” so zapisali pri Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti. Objekt bo sedaj potrebno temeljito prenoviti.

Kmetijska zadruga Lendava je stavbo prodajala že štiri leta, slednja pa se bo preselila na novo lokacijo, in sicer v objekt nekdanje žage na Kolodvorski ulici 6 v Lendavi, prodane prostore pa mora zapustiti novembra.