Pomurska enota NIJZ vas vabi, da se “zgenete”

“Zaradi nastale epidemiološke situacije se zavedamo, da je treba prebivalce pomurske regije motivirati. Pomlad je tu in s tem tudi naša nova akcija, ki je tokrat začinjena z gibalnim izzivom, s sloganom »Zgeni.se in opravi svoj izziv«,” sporočajo iz pomurske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Se boste akciji pridružili tudi vi?
“Namen akcije je motivirati prebivalce pomurske regije k večji telesni dejavnosti in gibanju. Telesna dejavnost je pomemben element zdravega življenjskega sloga in pomemben dejavnik v ohranjanju in krepitvi zdravja. Pri tem ponovno dajemo poudarek na medsebojnem spodbujanju k telesni dejavnosti in virtualnemu druženju,” so sporočili iz regijske enote NIJZ v Murski Soboti. Ob tem je bila ustvarjena tudi stran na priljubljenem spletnem družbenem omrežju Facebook, na kateri s kratkimi nasveti in gibalnimi filmčki spodbujajo prebivalce k gibanju. Svoje dosežke označite z @zgeni.se in #zgeniseinopravisvojizziv.

Akcija poteka od konca marca do konca maja in poteka tako, da izziv sami izberete, opravite, ter svoje dosežke delite preko omenjene strani na Facebooku. “Izziv izberete glede na svoje zmožnosti in priporočila zdravnika. Odločite se recimo za 50.000 korakov na teden ali pa izberete 150 minut zmerne telesne dejavnosti na teden, pri kateri so zajete vse oblike telesne dejavnosti: hoja, tek, kolesarjenje, nogomet, košarka, borilne veščine, joga, …,” so zapisali.

K izzivu se lahko pridruži vsak – od najmlajšega do najstarejšega. Telesna dejavnost lahko poteka v naravi ali doma ob upoštevanju vseh veljavnih ukrepov. Pri izzivih ne tekmujemo v hitrosti, razdalji, času… “Pomembno je, da se med seboj spodbujamo, zato povabite k sodelovanju družinske člane, prijatelje, sodelavce in druge. Veselimo se virtualnega gibanja.” so še zapisali.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije odrasli za krepitev in ohranjanje zdravja potrebujejo vsaj 150 minut zmerne aerobne telesne dejavnosti na teden (na primer 5 dni na teden vsaj 30 minut na dan, opravljenih v enem kosu ali razdeljenih na enote, dolge vsaj 10 minut). Pri vadbi moramo upoštevati našo telesno pripravljenost, starost, pridružene kronične bolezni ter biti aktiven v okviru naših zmožnosti (npr. za nekoga zmerno intenzivno aerobno aktivnost predstavljala že počasna hoja, za drugega pa hitra hoja). V kolikor imamo pridružene kronične bolezni, se pred začetkom aktivnega gibanja posvetujmo z zdravnikom. Raziskave kažejo, da je določeno število korakov pozitivno vpliva na naše zdravje. Za odraslega se priporoča 10.000 korakov na dan, kar je približno 7 km.